Linkovi

Predsjednik Obama: Terorizam i dalje najveća prijetnja Americi i svijetu


Predsjednik Obama je u vojnoj akademiji West Point diplomantima klase 2014 održao pozdravni govor i upravo pred njima izložio viziju američke spoljne politike u završnim godinama svog predsjedničkog mandata. Amerika se u istoriji, procjenjujući svoje nacionalne interese, nekoliko puta nalazila pred izborom izmedju izolacionizma i intervencionizma. Govoreći o ulozi Sjedinjenih Država u svijetu danas, predsjednik je rekao da izolacionizam uopšte nije opcija, ali je dodao da svaki problem u svijetu nema baš vojno rješenje.

Predsjednik Obama je, prije svega, naglasio da su Sjedinjene Države i dalje nezamjenjiv faktor u svijetu. Ali, u govoru pred diplomantima West Pionta, on se čvrsto založio za uzdržanost prije ulijetanja u nove vojne avanture.


Uvjeren sam da je naš stvarni interes, naš životni interes da osiguramo da naša djeca i naši unuci odrastaju u svijetu u kom učenice neće biti otimane iz škola i u kojoj pojedinci neće biti ubijani zbog svojih plemenskih, vjerskih ili političkih uvjerenja. Ja vjerujem da svijet sa više slobode i tolerancije nije samo moralni imperativ, nego nam takav svijet pomaže da i mi budemo sigurniji. Ali, reći da itekako imamo interesa da stvaramo mir i donosimo slobodu i izvan naših granica, ne znači da za svaki problem postoji i neko vojno rješenje.

No, terorizam je i dalje najveća direktna prijetnja sigurnosti Amerike, rekao je predsjednik i založio se za partnerstvo sa zemljama u kojima terorističke mreže traže oslonac. On je želio biti sasvim precizan, rekavši da Sjedinjene Države ne trebaju i nikad neće tražiti nečiju saglasnost da bi štitile svoj narod ili svoju domovinu, ali kad se radi o pitanjima od globalnog interesa, koja ipak ne predstavljaju direktnu prijetnju Sjedinjenim Državama - prag za odluku za vojnu akciju mora biti viši.

U takvim situacijama, u to ne treba da idemo sami, moramo mobilizirati saveznike i partnere da bismo poduzeli kolektivnu akciju.. Treba da proširimo spisak sredstava: da uključimo diplomatiju i razvoj, sankcije i izolaciju, pozivanje na medjunarodno pravo i, ako je zaista neophodno i efikasno - da uključimo i multilateralnu vojnu akciju . U takvim situacijama, dakle, treba da saradjujemo s drugima jer takva vojna akcija ima i više šansi za uspjeh.

Gospodin Obama je predložio i fond od 5 milijardi dolara za pomoć zemljama koje se bore protiv terorizma i za proširenje Pentagonovog budžeta za obavještajne poslove, nadzor, specijalne operacije i druge aktivnosti.

Predsjednik je zaključio da je Amerika rijetko kad bila snažnija u odnosu na ostatak svijeta. Djelovanje Sjedinjenih Država kroz medjunarodne organizacije, od NATO-a do Medjunarodnog Monetarnog Fonda, pokazuju i sada kao i uvijek, da je Amerika zemlja nezamjenjiva u svijetu po svojoj snazi i utjecaju.
XS
SM
MD
LG