Linkovi

SAD: Peta godišnjica američke financijske krize


Predsjednik Obama kaže da je zaslužan za znatan napredak u oporavku od gotovog kolapsa prije pet godina, ali dodaje da predstoji još dosta posla.

Predsjednik Barack Obama je obilježio petu godišnjicu američke financijske krize. Kako iz Bijele kuće izvještava novinar Glasa Amerike Dan Robinson, predsjednik kaže da je zaslužan za znatan napredak u oporavku od gotovog kolapsa prije pet godina, ali dodaje da predstoji još dosta posla.

Ekonomija koja je gubila na stotine hiljada radnih mjesta, banke uhvaćene u bezvrijedne kredite, milioni ljudi koji su gubili svoje kuće, i auto industrija na ivici kolapsa--to je bila opadajuća spirala koja je započela 15 septembra 2008, sa bankrotstvom i kolapsom kompanije Lehman Brothers, nakon kojeg je uslijedilo spašavanje drugih financijskih firmi koje su smatrane isuviše velikim da ih se može pustiti da propadnu. I to je vodilo do najgore recesije nakon Velike depresije. Kada je predsjednik Obama došao na tu funkciju januara 2009, sam financijski sistem je bio na ivici kolapsa. On je proveo najveći dio svog mandata primjenjujući paket stimulansa kojeg je odobrio kongres i kojim je spašavana propadajuća auto industrija. Jučer se američki predsjednik osvrnuo na prošlost.

Ljudima dajemo poslove na opravci puteva i mostova, učitelji su i dalje u učionicama, spasilačke ekipe na terenu. Pomogli smo odgovornim kućevlasnicima da modificiraju svoje kredite kako bi veći broj njih mogao zadržati svoje domove. Pomogli smo započinjanju protoka kredita kako bi pomogli manjim biznisima da ostanu otvoreni. Spasili smo američku auto industriju, rekao je predsjednik Obama.

Ostali koraci su uključivali smanjenje poreza za srednju klasu i male biznise, reformu financijskog sistema, i uspostavu Biroa za financijsku zaštitu potrošača. Ali se američka ekonomija i dalje suočava sa izazovima. Predsjednik Obama je naglasio veliki rascjep u prihodima.

Iako biznisi stvaraju nova radna mjesta, i postižu rekordan profit, 1% najbogatijih Amerikanaca je za sebe uzeo 20% državnog prihoda prošle godine, dok prosječan radnik nije uopće osjetio povećanje. To zapravo podcrtava problem. Najveći profit je otišao jednoj desetini od 1% najbogatijih, rekao je predsjednik Obama.

Republikanski protivnici u kongresu su odbili najveći dio predsjednikovog prijedloga za novi stimulus paket i poresku reformu. Negativna politička atmosfera u Washingtonu, koja je podijelila kongres, obećava dodatni sukob.
Republikanci prijete da neće financirati Obamin zakon o zdravstvenom osiguranju što bi moglo dovesti do zatvaranja vladinih ureda, a vjerovatno predstoji i nova bitka zbog povećanja granice vladinog duga, što, kako je rekao predsjednik Obama, ne može biti predmet rasprava. On tvrdi da bi budžetski prioriteti republikanaca ekonomiju izložili riziku.

Da li su neki od njih toliko privrženi jednom ekstremnom krilu svoje stranke da su voljni ugušiti cijeli ekonomiju samo zato što ne može biti po njihovom? Da li su zaista voljni naškoditi ljudima samo kako bi postigli političke poene?, pitao je Barack Obama.

Vladine ovlasti za trošenje budžeta prestaju 30 septembra. Predsjednik Obama će se i dalje fokusirati na ekonomiju. Kongres će provesti naredne dvije sedmice u pokušajima da sastavi novi budžet.
XS
SM
MD
LG