Linkovi

Barack Obama: Posjeta Evropi zbog razgovora sa saveznicima kako bi se izvršio pritisak na Moskvu


Predsjednik Barack Obama ne odustaje od napora da se kriza oko Krima okonča putem sankcija I diplomacije.

U trenucima dok Rusija konsolidira svoju moć nad Krimom, američki predsjednik Barack Obama odlazi u posjetu Evropi zbog razgovora sa saveznicima kako bi se izvršio pritisak na Moskvu.

Rusija je, kako se čini, uspjela u nastojanjima da od Ukrajine preuzme Krim, ali predsjednik Barack Obama ne odustaje od napora da se kriza okonča putem sankcija I diplomacije.

Diplomacija između Sjedinjenih država I Rusije se nastavlja. Mi naglašavamo da Rusija I dalje može izabrati drugačiji put, onaj kojim bi se situacija smirila, I onaj na kojem bi Rusija potražila diplomatsko rješenje sa vladom u Kijevu, uz podršku međunarodne zajednice, rekao je američki predsjednik.

On će sa svojim partnerima razgovarati o ekonomskom paketu za Ukrajinu, ali I o dodatnim sankcijama protiv Rusije. Prva stanica njegovog putovanja će biti Hag. Za razliku od prethodnih susreta Grupe 8, za stolom ovaj put neće sjediti predstavnici Rusije. Predsjednik Obama je pozvao svoje partnere iz Grupe 7 da se sastanu na marginama samita o pitanju nuklearne sigurnosti, kako bi razgovarali o izoliranju Moskve. U tom nastojanju predsjednik Obama ima neočekivanog saveznika, Kinu, koja je u pitanje dovela ruske akcije na Krimu. Zakazan je susret između predsjednika Obame I kineskog lidera Xi Jingpinga. Američki predsjednik nakon toga odlazi u sjedište EU I NATO saveza u Brisel. S obzirom da do sada nije postignut napredak u američkim nastojanjima da se Rusija primora da posustane, gospodin Obama će imati poruku za NATO saveznike.

Američka podrška za naše NATO saveznike je bez kompromisa, mi smo ujedinjeni u predanosti članu 5 da branimo jedni druge, kao I nizu zajedničkih vrijednosti zbog kojih se žrtvovalo toliko mnogo generacija, rekao je predsjednik Obama.

Njegova posljednja stanica u Evropi će biti Rim, gdje će se po prvi put sastati sa papom Franjom sa kojim će razgovarati o borbi protiv siromaštva I nejednakosti. Američki predsjednik će nakon toga otputovati za Saudijsku Arabiju. Očekuje se da će na dnevnom redu njegovog susreta sa kraljem Abdulahom biti rat u Siriji I iranske nuklearne ambicije. Taj susret će, kažu analitičari, biti nastavak nastojanja američkih zvaničnika da potvrde svoju podršku za tu zemlju.
XS
SM
MD
LG