Linkovi

Predsjednik Obama odlazi na 6-dnevnu turneju po Evropi


Predsjednik Barack Obama tijekom nedavnog susreta s irskim premijerom Enda Kenny . Obama će sada posjetiti i irsko selo odakle potječu njegovi preci s majčine strane
Predsjednik Barack Obama tijekom nedavnog susreta s irskim premijerom Enda Kenny . Obama će sada posjetiti i irsko selo odakle potječu njegovi preci s majčine strane

Posjet počinje u Irskoj , odakle su Obamini preci, a završava u Poljskoj

Predsjednik Barack Obama u ponedjeljak rano ujutro kreće na šestodnevnu evropsku turneju tijekom koće će posjetiti 4 zemlje. Američki predsjednik će s evropskim liderima govoriti o poboljšanju i napretku svjetske ekonomije, o regionalnoj sigurnosti, i odnosima medju zemljama.


Nakon što se fokusirao na situaciju na srednjem istoku i sjeveru Afrike, američki predsjednik Barack Obama sada okreće pažnju ka Evropi i stanju u kojem se nalazi globalna ekonomija. Evropska turneja američkog predsjednika počinje u Irskoj , koja je nekad zvana evropskim tigrom, a čija je privreda sada u jako lošem stanju.
Predsjednik će biznis ipak iziješati s malo zadovoljstva, posjetivši jedno malo selo odakle su potekli njegovi preci s majčine strane.

Predsjednik Barack Obama:

“…Očekujem da ću posjetiti ne samo poznata mjesta, nego i da odem u Moneygall, odakle potječe moj pra pra djed. ”

Gotovo 37 miliona Amerikanaca faktički imaju irsko porijeklo, i stoga dvije zemlje, kaže Obama, istinski dijele bogato nasljedje.
Nakon toga, američki predsjednik odlazi na dva dana u London gdje će biti gost britanske kraljice u Buckinghamskoj palati. Tamo će biti održana i formalna državnička večera.
Predsjednik odlazi u britanski Parlament, gdje će mu domaćin i vodič biti premijer David Cameron.


Steve Clemons, pri analitičkoj grupi Nova America, kaže da Sjedinjene Države i Britanija istinski imaju veliki interes i na srednjem istoku i na sjeveru Afrike:

“To su ..nevjerovatne promjene koje se tamo dogadjaju i koje će zasigurno nastaviti i godinama, zatim promjene u stanju naših trupa u Afghanistanu, te kombinirana intervencija Amerike i NATO u Libiji.”


Tzv. posebni odnosi izmedju dvije zemlje će takodjer biti tema razgovora. Tu treba neke stvari malo izgladiti...posebno nakon izvjesnih napetosti, medju njima i to što je Washington okrivio Britaniju za prošlogodišnji izljev nafte u Meksički zaljev

Još jednom Steve Clemons :

“Ja toliko ne gledam na taj konflikt kao na problem, nego više kao na znak jednog prirodnog, i zdravog poteza ka boljim odnosima u budućnosti, koji će biti efikasniji.”


Summit Grupe 8 je medjutim centar Obaminog odlaska u Evropu. Lideri najrazvijenijih zemalja se ove godine sastaju Francuskoj, a s teško stanje ekonomije u cijelom svijetu je apsolutni fokus summita.
Domenico Lombardi je pri političkom institutu Brookings u Washingtonu:

“Jako je važno za američku ekonomiju da druge, sistemski važne ekonomije u svijetu, budu u zdravom stanju.


Gospodin Lombadi očekuje da Obama pozove evropske partnere na uvodjenje strožije fiskalne politike, pogotovo prema zemljama koje su do grla u dugovima, kao što su Grčka, Portugal i Irska.

“Ako ništa drugo, predsjednik Obama će od svojih evropskih kolega zatražiti da budu agresivniji u iznalaženju efikasnog odgovora na krizu u Evropi., kaže Lombardi.


A finalna stanica turneje je Poljska.


Predsjednik Obama je planirao otići u Poljsku još prošle godine na sahranu predsjednika Lecha Kazynskog, koji je stradao u avionskoj nesreći.


Medjutim, ogromni oblak vulkanske prašine sa Icelanda ga je spriječio u tome.
Gospodin Obama i Predsjednik Bronislaw Komorwski su se sreli prošli decembar u Bijeloj Kući.
Ovaj puta se očekuje da potpišu sporazum kojim će se omogućiti stacioniranje američkih borbenih aviona na poljskoj teritoriji, što, poznato je, i dalje ljuti Rusiju.XS
SM
MD
LG