Linkovi

Obama egipatskoj vladi: Osmišljenom tranzicijom ka demokraciji, iz represije i nasilja


Američki predsjednik Barack Obama i kanadski premijer Stephen Harper na tiskovnoj konferenciji 4. veljače 2011.
Američki predsjednik Barack Obama i kanadski premijer Stephen Harper na tiskovnoj konferenciji 4. veljače 2011.

Američki predsjednik je pohvalio suzdržanost koju je egipatska vlada pokazala tijekom jučerašnjih prosvjeda

Američki predsjednik Barack Obama poziva Egipat da provede 'osmišljenu' tranziciju prema demokraciji iz represije i nasilja, no ne traži direktno od predsjednika Hosnija Mubaraka da odmah odstupi s vlasti. Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s kanadskim premijerom Stephenom Harperom, gospodin Obama je rekao da budućnost Egipta mora odrediti njegov vlastiti narod. On je osudio još uvijek aktivno nasilje između pristaša predsjednika Mubaraka i oporbenih prosvjednika, ali je pohvalio suzdržanost koju je egipatska vlada pokazala tijekom jučerašnjih prosvjeda.

Istodobno, prema jednom visokom dužnosniku State Departmenta koji je želio ostati neimenovan, američki i egipatski dužnosnici pregovaraju o prijedlogu prema kojemu bi Hosni Mubarak trenutno odstupio i predao vlast prijelaznoj vladi, na čelu s dopredsjedikom Omarom Sulejmanom, a uz podršku egipatske vojske. Gospodin Mubarak bi – kaže se – živio u Šarm-el-Šejku, jer ne želi otići u egzil, nego – kako je sam nedavno rekao – 'umrijeti na tlu Egipta.'

Pregovori s Egiptom uključuju i prijedlog da prijelazna vlada pozove članove iz oporbenih skupina, uključujući i zabranjenu Muslimansku braću, kako bi zajedno radili na otvaranju izbornog sustava zemlje za slobodne i poštene izbore u rujnu.

Međusobne razgovore vode i čelnici oružanih snaga dviju zemalja. Admiral Mike Mullen kaže da ga je njegov egipatski kolega uvjeravao da vojska neće pucati na prosvjednike. Najviši časnik američkih vojnih snaga također upozorava da ne bi trebalo doći ni do kakvih rezova u američkoj pomoći Egiptu, koja iznosi milijardu i 300 milijuna dolara godišnje. Naime, neki američki zakonodavci pozivaju na srezivanje pomoći ako do tranzicije u Egiptu ne dođe uskoro.

XS
SM
MD
LG