Linkovi

Ekonomija u središtu predsjedničke kampanje u Americi


Predsjednik Barack Obama govori gradjanima Decorah u Iowa-i, 8. 15. 2011.
Predsjednik Barack Obama govori gradjanima Decorah u Iowa-i, 8. 15. 2011.

Stopa nezaposlenosti u Americi ostaje visoka, financijsko tržište je nestabilno, strahuje se od nove recesije i o svemu tome predsjednik Barack Obama ovih dana direktno razgovara sa američkim gradjanima u tri savezne države - Minnesota, Iowa i Illinois. Predsjednik svojom posjetom želi obnoviti podršku koju su mu dali na izborima 2008.

Na verandi kuće Jima Lincha u gradu Decorah u Iowa-i, nećete čuti kritiku predsjednika Baracka Obame.

"Mislim da predsjednik nastoji da pokrene ekonomiju, ali mislim da nema dovoljno suradnje od ostalih kako bi se to i desilo. Ne mislim da je ovo stanje njegova greška."

Linchovo gledanje se razlikuje od mnogih republikanaca koji se utrkuju za predsjedničku nominaciju i koji su proteklih sedmica takodjer vodili kampanju u Iowa-i.

"Barack Obama vodi kampanju u Iowa-i, ali u Iowa-i znaju kada je učinjena greška i spremni su je ispraviti. Da li sam u pravu", upitala je Michael Bachman.

Decorah, Iowa
Decorah, Iowa

Govreći nedaleko od Linchove kuće predsjednik Obama je uzvratio:

"Problem je u tome što imamo toliku partijsku pristrasnost da je za neke partija važnija od zemlje, da su više zainteresirani da njihov politički oponent izgubi nego da zemlja pobjedi."

Na svom putovanju po središnjem dijelu Ameriike, govoreći o ekonomiji i zapošljavanju, Obama posjećuje mjesta u kojima je ostvaren ekonomski napredak.

"Kod nas je stopa nezaposlenosti 4,8%, što je znatno niše od državnog i nacionalnog prosjeka", kaže Randy Uhl, direktor za ekonomski razvoj u okrugu Winneshiek u kojem se nalazi grad Decorah:

Randy Uhl, direktor za ekonomski razvoj u okrugu Winneshiek, Iowa
Randy Uhl, direktor za ekonomski razvoj u okrugu Winneshiek, Iowa

"U toku su mnogi gradjevinski radovi, tako da negdje tokom decembra i januara očekujemo povećanje stope nezaposlenosti. Prema tome i mi dijelimo istu zabrinutost. Uvijek postoji neizvjesnost da li će neke tvornice opstati u poslu ili neće", kaže gospodin Uhl.

Cathy Reema, koja ima farmu nedaleko od Decorah-e, kaže da stopa nezaposlenosti na sjeveru Iowa-e ne pokazuje potpunu sliku:

"Ako ste završili fakultet u nekoj oblasti u kojoj je teško naći posao, možete potražiti nešto drugo."

Cathy Reema, farmer
Cathy Reema, farmer

Ona ne okrivljuje predsjednika Obamu zbog kvaliteta poslova u njenom kraju, ali kaže da mu predstoji teška izborna bitka, čak i u Iowa-i, na predsjedničkim izborima sljedeće godine:

"Predhodne godine su do ovoga dovele. On je samo nasljedio teškoće, nije ih stvarao, i on pokušava da to sredi. Ali, sobzirom da se stanje ne mjenja na bolje tako brzo koliko bi on želio, mislim da će to ljudi njemu pripisivati kao minus."

Nedavno istraživanje raspoloženja birača potvrdjuje njenu zabrinutost. Prema Gallupu, samo 39 procenata Amerikanaca podržava predsjednika Obamu, što je najniža podrška od kako je preuzeo Bijelu kuću.

XS
SM
MD
LG