Linkovi

Obamini politički donatori postaju ambasadori


Colleen Bell, producentica TV sapunice, odobrena je za novu američku ambasadoricu u Mađarskoj
Colleen Bell, producentica TV sapunice, odobrena je za novu američku ambasadoricu u Mađarskoj

Obamina administracija se našla predmetom kritika zbog imenovanja neobično velikog broja političkih donatora za ambasadore. Te su kritike ove sedmice dostigle svoj vrhunac nakon što je senat potvrdio imenovanje producentice jedne televizijske sapunice koja nema nikakvo znanje o Mađarskoj za ambasadoricu u toj zemlji.

Nije neobično da predsjednici donatore u njihovoj kampanji imenuju za ambasadorska mjesta, ali su scene kao ona sa kongresne rasprave o nominaciji za ambasadore na Islandu I u Norveškoj su dovele do dodatnih kritika.

Gospodine Barber, pretpostavljam da ste bili na Islandu, rekao je senator John McCain.

Ne, još nisam imao tu privilegiju, ali se radujem, rekao je nominirani Robert Barber.

Gospodine Tsunis, da li ste ikada bili u Norveškoj?

Ne, nisam, rekao je nominirani George James Tsunis.

Oni možda nemaju znanje o tim zemljama, ali su bili darežljivi donatori za kampanju I prikupljali su novac. Možda se pitate koja je cijena ambasadorskog mjesta. Pola miliona dolara, ili još više u donacijama, prosjek je kojeg su neki od imenovanih donirali ili prikupili za stranku kojoj pripada predsjednik, kaže Sheila Krumholz iz organizacije Center for Responsive Politics.

Nesretna stvarnost je da neki od tih ljudi nisu kvalificirani, a nađu se u prvim redovima. Oni zapravo prestignu kvalificiranije kandidate zbog novca kojeg doniraju za kampanje I stranke, kaže Sheila Krumholz.

Robert Silverman, predsjednik američkog udruženja diplomata vjeruje da takva praksa ugrožava američku vanjsku politiku, osobito kada je riječ o strateški važnim zemljama.

Jedna je stvar poslati neiskusnu osobu u malu otočku zemlju, kao na primjer Palau, sa kojom tradicionalno imamo dobre odnose, I gdje neće dolaziti do problema. A druga je stvar poslati sasvim novu osobu, koja nije nikada radila u diplomaciji, u zemlju kao što je Mađarska. Zabrinuti smo za to, rekao je gospodin Silverman.

Koga je to predsjednik Obama imenovao za ambasadora u Mađarskoj? Colleen Bell, producenticu televizijske sapunice The Bold and the Beautiful, čije je imenovanje kongres potvrdio ovog mjeseca usprkos protivljenju republikanaca, među kojima je I senator John McCain.

Nemam ništa protiv političkih imenovanja, razumijem na koji način se odvija takva igra, ali ovdje govorimo o zemlji koja je na ivici da svoj suverenitet izgubi zbog neo fašističkog diktatora, koji se priklanja Vladimiru Putinu, a mi ćemo kao ambasadoricu u tu zemlju poslati producenticu sapunice.

Glasnogovornik predsjednika Obame, Josh Earnest je bio primoran reći da li je Colleen Bell zahvaljujući svojim donacijama postala kvalificirana za takvo mjesto.

To je neko ko ima povjerenje. Predsjednik je uvjeren da će ambasadorica Bell odraditi izvrstan posao predstavljajući interese Sjedinjenih država I održavajući važan odnos kojeg Sjedinjene države imaju sa vladom I narodom Mađarske, rekao je glasnogovornik Bijele kuće.

Iako predsjednik Obama nije prvi koji je političke donatore imenovao na ambasadorska mjesta, analitičari kažu da je on to češće radio. 40% osoba koje je on imenovao za ambasadore su oni koji su doprinosili njegovoj političkoj kampanji, u poređenju sa 30% takvih imenovanja od strane predsjednika George W. Busha I Billa Clintona.

XS
SM
MD
LG