Linkovi

Predsjednik Obama pokušava pomoći demokratskim kandidatima uoči izbora u studenome


Predsjednik Obama pokušava pomoći demokratskim kandidatima uoči izbora u studenome
Predsjednik Obama pokušava pomoći demokratskim kandidatima uoči izbora u studenome

Američki predsjednik nalazi se u ofenzivi te predlaže nova smanjenja poreza i izdvajanja za infrastrukturne projekte kako bi se ojačala ekonomija i otvorila nova radna mjesta

Ankete pokazuju da oporbeni republikanci imaju jasnu prednost pred demokratima te se očekuje da će Demokratska stranka predsjednika Obame vjerojatno pretrpjeti velike gubitke na kongresnim izborima u studenome. No predsjednik Obama bori se protiv republikanskog zamaha objavljivanjem novih mjera za poticanje ekonomije.

Predsjednik Obama nalazi se u ofenzivi te predlaže nova smanjenja poreza i izdvajanja za infrastrukturne projekte kako bi se ojačala ekonomija i otvorila nova radna mjesta.

Na skupu u blizini Clevelanda u Ohiou predsjednika Obama je rekao da su Amerikanci frustrirani visokom nezaposlenošću te je optužio oporbene republikance da koriste njihovu bojazan za vlastite političke dobitke. "Dosta toga se promijenilo od kad sam posljednji put bio ovdje, ali nije se promijenio izbor koji se nalazi pred ovom zemljom. Još uvijek je strah nasuprot nade, prošlost nasuprot budućnosti. Još uvijek se radi o izboru između povratka na staro i kretanja ka novom. O tome se radi na ovim izborima, to su pitanja s kojima ćete se suočiti u studenome".

Predsjednik Obama nekoliko je puta kritički spomenuo čelnika republikanaca u Zastupničkom domu Johna Boehnera koji je iz Ohioa i koji je u svom ranijem govoru u Clevelandu nekoliko puta kritizirao ekonomske mjere predsjednika Obame. "Predsjednik Obama treba zatražiti i prihvatiti ostavke članova njegove ekonomske ekipe počevši s ministrom financija Timotheyem Geithnerom i Larryem Summersom, čelinikom Nacionalnog ekonomskog vijeća".

Kongresnik John Boehner
Kongresnik John Boehner

Boehner je pozvao predsjednika Obamu da produži porezne olakšice uvedene u doba predsjednika Georgea Busha, a koje bi obuhvatile sve Amerikance, neovisno o tome koliko zarađuju. Predsjednik Obama želi zadržati porezne olakšice, ali ne i za one čiji godišnji prihod prelazi 250 tisuća dolara. Demokrati trenutno imaju većinu u Zastupničkom domu i u Senatu no Boehner se nada da će on postati predsjedatelj Zastupničkog doma osvoje li republikanci dovoljno glasova.

David Mark urednik je Internet i tiskanog izdanja lista Politico. On kaže da predsjednikove ekonomske inicijative vjerojatno neće imati veliki učinak na izbore zato što, čak i da ih Kongres usvoji, prošli bi mjeseci prije njihove primjene. "To je glavni problem za predsjednika. U zemlji je visoka stopa nezaposlenosti, bruto društveni proizvod stagnira i drugi ekonomski pokazatelji nisu najbolji. Dok je to tako, ekonomija će biti predsjednikov glavni problem".

William Galston iz organizacije Brookings Institution se slaže. "Ljudi su donijeli stav o ekonomiji i znaju kako je njima samima. Mislim da su donijeli mišljenje i o predsjedniku. To, međutim, ne znači da se raspoloženje od kongresnih izbora do predsjedničkih izbora 2012. godine ne može promijeniti".

No za sada predsjednik Obama više je usmjeren na kongresne izbore, do kojih je ostalo manje od dva mjeseca, nego na svoj reizbor.

XS
SM
MD
LG