Linkovi

Predsjednik Obama zahtijeva povećanje granice američkog duga

  • VOA NEWS

Predsjednik Obama zahtijeva povećanje granice američkog duga

Republikanci tvrde da sporazuma nema ako se traži povećanje poreza

Američki predsjednik Barack Obama planira sutra biti domaćin u Bijeloj Kući predstavnicima obje političke stranke u Kongresu kako bi nastavio pregovore o povećanju limita duga Sjedinjenih Država. Predsjednik Obama je ovo objavio danas, pojavivši se neočekivano na redovnoj press konferenciji u Bijeloj Kući, kada je rekao:

Moramo se ozbiljno pozabaviti potrošnjom u domaćim programima, u polju obrane, oko poreznog koda, i oko dedukcija kada je u pitanju porez za najbogatije Amerikance. Ovo će zahtijevati od obje stranke da popuste, svaka sa svoje strane, i da se pronadje pravi kompromis.

Predsjednik je upozorio da on ne podržava prijedloge koji obezbjedjuju tek kratkoročna rješenja. I još jednom je pozvao na postizanje sporazuma prije nego bude kasno.
medjutim, predsjedavajući zastupničkog doma Kongresa John Boehner , republikanac, je izrazio pesimizam da će sutrašnji pregovori u BIjeloj Kući voditi sporazumu, dodajući da svaki prijedlog koji podrazumijeva povećanje poreza, neće proći u Zastupničkom domu.

XS
SM
MD
LG