Linkovi

SAD – Kuba: Ići naprijed, ne osvrtati se nazad


Predsjednici Obama i Castro potvrdili su da su imali vrlo otvoren razgovor o daljoj demokratizaciji Kube, poboljšanju stanja ljudskih prava i sloboda.

Najbitniji dio današnjeg boravka predsjednika SAD baracka Obame u Havani je zapravo konferencija za novinare kojoj su on i predsjednik Kube Raul Castro govorili o onome o čemu su razgovarali iza zatvorenih vrata. I domaćin i gost potvrdili su da su imali vrlo otvoren razgovor o daljoj demokratizaciji Kube, poboljšanju stanja ljudskih prava i sloboda.

Kubanski predsjednik je posebno naglasio nužnost ukidanja američkih ekonomskih sankcija prema Kubi i vraćanja suvereniteta nad, kako je rekao, ilegalno okupiranim područjem vojne baze u zalivu Guantanamo. Predsjednik Obama je istakao da će budući dijalog, odnosno dijalozi, biti vođeni uz puno poštovanje svih političkih i društvenih razlika između dvije zemlje, izrazio uvjerenje da ono o čemu nije bilo saglasnosti danas može biti usaglašeno sutra i posebno naglasio:

"Ja ističem, potvrđujem, da sudbinu Kube neće odlučivati Sjedinjene Države ili bilo koja druga nacija. Kuba je suverana država i budućnost Kube će odlučivati Kubanci."

Nakon obraćanja dvojice predsjednika uslijedilo je nekoliko novinarskih pitanja. Na pitanje kada će biti pušteni na slobodu politički zatvorenici, kubanski predsjednik je uzvratio riječima.... „navedite mi samo jedno ime, dajte mi listu tih navodnih političkih zatvorenika i svi će oni biti pušteni na slobodu prije sutrašnjeg dana.“

Razgovor dva predsjednika uslijedio je odmah nakon ceremonije zvanične dobrodošlice u Palati revolucije, gdje su se američki predsjednik i predsjednik Kube susreli prvi put nakon Obaminog slijetanja u Havanu jučer poslije podne. Predsjedniku Obami ukazane su najviše kubanske državne počasti, intonirane su državne himni obje zemlje, predsjednici su se upoznali sa članovima elegacija.

Inače, predsjednik Obama je prije podne, nešto iza deset sati, po ovdašnjem vremenu, položio vijenac na spomenik Jose Martiju, nacionalnom heroju i simbolu kubanske borbe za neovisnosti od Španije. Ta borba okončana je potpisivanjem mirovnog sporazuma u Parizu sredinom avgusta 1898. godine kojim su definitivno okončani sukobi kubanskih pobunjenika sa španskom vojskom i završen američko-španski rat, a Kubi zvanično međunarodno priznata neovisnost. U spomen knjigu predsjednik Obama je upisao da mu je "velika čast odati počast Jose Martiju, čovjeku koji žrtvovao i svoj život za neovisnost domovine i da žeđ i odlučnost za slobodom Jose Martija u Kubancima žive i danas."

U vrijeme dok su predsjednici Obama i Castro razgovarali, održan je i susret velikog broja američkih i kubanskih poduzetnika koji su razgovarali o mogućnostima investiranja u proizvodnju, trgovini i finasijama kada, a nadaju se da će to biti što prije, američki Kongres donese odluku o ukidanju ekonomskih sankcija prema Kubi.

Sutra, trećeg dana posjete Kubi, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, održaće govor koji će biti direktno prenošen na kubanskoj državnoj televiziji i prisustvovati, zajedno sa suprugom i kćerkama, ekzibicionoj bezbol utakmici kubanskog nacionalnog tima i američke ekipe Tampa Bay.

Iz Havane predsjednik Obama odlazi u trodnevnu posjetu Argentini.

SAD – Kuba: Ići naprijed, ne osvrtati se nazad
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00

XS
SM
MD
LG