Linkovi

Borba protiv ISIL-a...: " Mnogo kuhara u kuhinji u vrlo osjetljivoj situaciji."


Obama, kao predsjedavajući, na samitu o borbi protiv terorizma, ekstremizma i ISIL-a održanom u sjedištu UN-a
Obama, kao predsjedavajući, na samitu o borbi protiv terorizma, ekstremizma i ISIL-a održanom u sjedištu UN-a

"SAD predvode udare iz zraka... Borbu na tlu predvodi Iran... Jačanje podrške režimu Bashara al-Assada zagovara i vodi Rusija..."

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama istakao je i jučer u Ujedninjenim nacijama da će dalja borba protiv militanata takozvane Islamske države biti dugotrajna i nimalo laka. Zatražio je, na samitu posvećenom borbi protiv terorzizma održanom u okviru zasjedanja Generalne skupštine, da lideri zemalja, članica svjetske organizacije čine i učine mnogo više na sasijecanju korijena i uzroka ekstremizma.

U obraćanju učesnicima tog skupa, održanog na njegov poziv, predsjednik Obama je govorio i o pozitivnim i o negativnim rezultatima dosadašnje vojne kampanje protiv ISIL-a. Posebno je istakao da militanti Islamske države i dalje stiču uporišta i podršku na područjima na kojima državna vlast ne djeluje na odgovoran i efikasan način, na kojima se vode građanski ratovi ili izbija sektaško nasilje i dodao:

"Usljed vakuma koji nastaje na većini takvih područja ISIL je mogao da se ukopa, da uspostavi čvrstu kontrolu. Koriste svaku priliku i vrlo efikasno šire vlastitu propagandu društvenim online medijima."

Kao jedan od uvjeta za uspješnu borbu protiv ISIL-a u Siriji ponovio je potrebu političke tranzicije u toj zemlji, mimo i bez sirijskog predsjednika Bashara al-Assada:

"U Siriji, kao što sam to već rekao, poraz militanata Islamske države zahtijeva, u to sam ubijeđen, novog lidera te zemlje i vladu koja će ujediniti sve Sirijce spremne da se bore protiv terorističkih grupa. To će biti vrlo složen proces."

Predsjednik Obama je takođe rekao da su Sjedinjene Države spremne sarađivati i sa Iranom i sa Rusijom u tom procesu, kao i u direktnoj borbi protiv ISIL-a.

Analitičar Fondacije za odbranu demokracije Daveed Gartenstein-Ross smatra da sadašnje stanje postaje mnogo složenije:

"Sjedinjene Države predvode udare iz zraka. Borbu na tlu, to je dosta jasno, predvodi Iran, ali bez koordiniranja sa Sjedinjenim Državama. I sada, jačanje podrške režimu Bashara al-Assada, a to nije cilj Sjedinjenih Država, koje zagovara i vodi Rusija. Mnogo kuhara u kuhinji u vrlo osjetljivoj situaciji."

Predsjednik Obama je ocjene o aktuelnom trenutku borbe protiv terorizma, ekstremizma i ISIL-a završio pozivom za gradnju i ostvarivanje dubokog i istinskog partnerstva sa muslimanskim zajednicama, temeljenog na međusobnom povjerenju i saradnji.

Borba protiv ISIL-a...: " Mnogo kuhara u kuhinji u vrlo osjetljivoj situaciji."
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

XS
SM
MD
LG