Linkovi

Potreban hitan dogovor predsjednika Obame i Kongresa oko budžeta i poreza


Dan nakon što je ponovo izabrani američki predsjednik Barack Obama zatražio nacionalno jedinstvo, republikanski i demokratski kongesni lideri su se založili za dvostranačku saradnju i prekid zakonodavnog zastoja. Istovremeno, oni su izrazili veoma različite poglede na rješavanje američkih hitnih budžetskih problema.


Nakon žestoke izborne sezone, predsjednik Obama je pozvao Amerikance da se ujedine radi zajedničkog dobra.

„Mi smo veći od zbira naših pojedinačnih težnji i više smo od zbira crvenih i plavih država. Mi jesmo i zauvijek ćemo biti Sjedinjene Američke Države.“, kazao je predsjednik Obama.

Uzvraćajući na to, najmoćniji republikanac u Washingtonu, predsjedavajući Zastupničkog doma Kongresa John Boehner je teret akcije prebacio na predsjednika:

„Gospodine predsjedniče, ovo je vaš trenutak. Spremni smo da nas povedete, ne kao demokrate ili republikance, nego kao Amerikance. Želimo da nas povedete.“

U vrijeme ogromnog nacionalnog duga i predstojećih odluka o federalnim troškovima i povećanju poreza, Boehner je podržao koncept dvostranačke saradnje, ali nije odustao od odlučnog protivljenja svoje, Republikanske stranke povećanju poreze bogatima.On je stoga rekao:
Predsjedavajući Zastupničkog doma John Boehner
Predsjedavajući Zastupničkog doma John Boehner

„Podrška rastu vlade višim poreskim stopama neće doprinijeti rješenju problema. Ali riješiće ga podrška rastu naše ekonomije boljim i jasnijim poreskim sistemom.“

U većinski demokratskom Senatu, lider većine Harry Reid je rekao da su ameriki birači odbacili zastoj i navijanje, dodavši da on namjerava da im ispuni želju.

„Bolje je plesati nego se svadjati. Bolje je raditi zajedno.“, kazao je senator Reid.

Reid nije isključio ograničenja troškova koja traže Republikanci, dokle god su ta ograničenja kombinirana sa dodatnim poreskim prihodima za koje se zalažu Demokrate.On je potom dodao:

„Birači žele uravnotežen pristup svakom problemu, a naročito u situaciji u kojoj treba riješiti ovaj ogroman deficit, a porez je dio toga.“

Ponovni izbor predsjedniku Obami, sam po sebi, ne daje dodatni adut u radu sa podijeljenim Kongresom, kaže politički analitičar Thomas Mann iz Instituta za političke analize Brookings:

„Po mom mišljenju, cijela priča o predsjedničkom mandatu je bespotrebna.“

Ali, izborni gubici Republikanaca bi mogli stranku natjerati da zaključi da pravljenje zakonodavnih prepreka više ne donosi političku prednost, kaže Mann i nastavlja:

„Mislim da fiskalna litica i lekcije koje su izvukli Republikanci gubeći mjesta, stvaraju nova pregovaračka mjerila i nove podsticaje da se stvari i završe.“

Bez kongresne akcije, domaći i vojni troškovi će biti iduće godine automatski smanjeni, a porez će se povećati za gotovo sve kategorije prihoda.
XS
SM
MD
LG