Linkovi

SAD: „Ovdje u Americi, igramo da pobjeđujemo.“


SAD: „Ovdje u Americi, igramo da pobjeđujemo.“
SAD: „Ovdje u Americi, igramo da pobjeđujemo.“

Sve što je predsjednik Obama rekao u Manitowocu odnosilo se na američke proizvođače. Posljednje što je tamo izvorio moglo bi, pak, biti neka vrsta upozorenja svjetskoj ekonomskoj konkurenciji.

Neposredno nakon govora o stanju nacije, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama zaputio se u Manitowoc, grad u saveznoj državi Wisconsin. U tri kompanije u kojima je boravio osnovna tema razgovora bila je konkuretnost američke proizvodnje na svjetskom tržištu, o čemu je naglašeno govorio u godišnjem obraćanju naciji. Taj boravak bio je i prvi korak kojim gospodin Obama kreće u kampanju ostvarivanja ciljeva zacrtanih za ovu godinu.

Tri sata za susrete sa radnicima i menadžmentom u tri kompanije bilo je dovoljno da gospodin Obama dosta vidi i dosta toga kaže.

SAD: „Ovdje u Americi, igramo da pobjeđujemo.“
SAD: „Ovdje u Americi, igramo da pobjeđujemo.“

U jednoj se fanrici se proizvodi alumijum, u drugoj elektro-vjetrenjače, a u trećoj enegrgetski štedljive sijalice....

„Inovacijama i tehnologijom pobijedićemo budućnost....“

..... ponovio je gospodin Obama frazu koju je izgovorio i u govoru o stanju nacije, predlažući nove federalne finansijske podsticaje američkim kompanijama da bi bile međunarodno mnogo konkuretnije.

Republikanci, pak, žele skresati vladinu potrošnju:

„Moramo smanjiti nivo bužetske potrošnje“ - govori, pored ostalih, i senator John McCain.

U obraćanju naciji gospodin Obama je lansiranje satelita Sputnjik naveo kao snažan motiv Americi da krene u svemirsku utrku sa Rusima i uopće u ubrzan tehničko-tehnološki i znanstveni napredak. Igrom slučajnosti, dio 1962. godine raspadnutog Sputnjika pao je i na područje Manitovoca.

„I sada, pedesetak godina kasnije, utrku za 21. stoljeće mi ćemo takođe dobiti“ - rekao je predsjednik Obama i upozorio da to neće biti lako:

„Kinezi ulažu u tehnologiju čište energije. Već su osvojili veliki dio tržišta solarne tehnologije, dijelom i zato smo mi kaskamo.“

Konkuretnost na svjetskom nivou gospodin Obama je proteklih tjedana često spominjao, a u Manitowocu posebno naglasio:

„Amerika se suočava sa konkurencijom širom svijeta jačom nego ikada ranije i stoga i mi moramo zaigrati mnogo snažnije.“

Da bi zaigrali snažnije, kompanijama je potrebno više radnika, rekao je takođe gospodin Obama. Prije 7 godina u Orionu, fabrici sijalica, radio je jedan radnik. Sada ih je 250.

Gospodin Obama bi volio da na američkim putevima za četiri godine bude milion elektro-automobila. Takođe želi da do 2035. godine 80 odsto američke elektro-energije bude iz čistih izvora. Tehnologijama koje bi to omogućile, Amerika bi bila i na međunarodnom tržištu vrlo konkurentna.

Sve što je predsjednik Obama rekao u Manitowocu odnosilo se na američke proizvođače. Posljednje što je tamo izvorio moglo bi, pak, biti neka vrsta upozorenja svjetskoj ekonomskoj konkurenciji:

„Ovdje u Americi, igramo da pobjeđujemo.“

XS
SM
MD
LG