Linkovi

SAD: "Klimatske promjene nisu problem neke naredne generacije."


Predsjednik SAD Barack Obama najavljuje plan o preusmjeravanju na energiju iz čistih izvora i smanjivanje emisije toksičnih planova
Predsjednik SAD Barack Obama najavljuje plan o preusmjeravanju na energiju iz čistih izvora i smanjivanje emisije toksičnih planova

Ključni cilj programa predsjednika Obame je smanjiti emisiju toksičnih gasova, sa nivoa iz 2005., za više od jedne trećine do 2030. godine.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama danas je zvanično najavio vrlo ambiciozan plan borbe protiv nepovoljnih klimatskih promjena. Ključni dio tog plana je smanjivanje ispuštanja toksičnih gasova, prije svega ugljendioksida, iz američkih termoelektrana. Planu predsjednika Obame suprotstaviće se američke savezne države u kojima je proizvodnja uglja vrlo intenzivna i njihovi predstavnici u američkom Kongresu.

"Klimatske promjene nisu problem neke naredne generacije. Ne više" ..... istakao je američki predsjednik u poruci jučer objavljenoj na Facebook-u. Ostvarenje ambicioznog plana smanjenja ispuštanja toksičnih gasova u atmosferu uveliko će ovisiti od spremnosti da se prihvati ključni cilj o kojem predsjednik Obama kaže:

"Termoelektrane su pojedinačno najveći izvor štetnih, ugljičnih gasova koji utiču na nepovoljne klimatske promjene. Do sada nije bilo federalnih ograničenja na količine gasova koje te elektrane ispuštaju u atmosferu. Razmislite o tome."

Cilj o kojem treba razmisliti je smanjiti emisiju toksičnih gasova, sa nivoa iz 2005., za više od jedne trećine do 2030. godine. U okviru tog općeg cilja na nivou Sjedinjenih Država, svakoj od saveznih država biće dozvoljeno da odluči kako se uklopiti u taj cilj.

Senator Mitch McConnell, Republikanac, povodom plana predsjdnika Obame upozorava:

"Posao i ekonomija je ono što Amerikance najviše brine."

Mitch McConnell u Senatu predstavlja saveznu državu Kentucky, velikog proizvođača uglja, i plan smatra "ubicom" velikog broja radnih mjesta:

"Trebamo učiniti sve što možemo da zauzdamo pretjeranu državnu regulativu koja je glavni razlog što nismo imali snažniji i brži ekonomski oporavak nakon posljednje recesije."

Prema prošlogodišnjem međunarodnom dogovoru, Sjedinje Države su se obavezale na stalno postepeno smanjivanje količine ispuštanja gasova, dok je Kina tu obavezu prolongirala za kasnija vremena, podsjeća senator McConnell i ističe:

"Bio sam vrlo nerprijatno iznenađen tim sporazumom. Kako ja vidim, od Kine se ne traži da učini bilo šta u narednih 16 godina, dok u drugim američkim saveznim državama i više zemalja u svijetu regulativa o smanjenju emisije toksičnih plinova stvara velike teškoće."

Mnoge zemlje, poput Meksika, su ipak spremne dati svoj doprinos. Jose Antonio Meade, ministar vanjskih poslova, kaže:

"Meksiko će poštovati preuzete međunarone obaveze, ali isto tako mora stvarati nova radna mjesta, reformirati energetski sistem i osigurati zdravije životne uvjete."

Christina Figueres, visoka komesarka Ujedinjenih nacija za borbu protiv nepovoljnih klimatskih promjena, ističe:

"Već duže vrijeme ono što bi bilo i što će biti neophodno je ulaganje u obnovljive i čiste energetske izvore."

SAD: "Klimatske promjene nisu problem neke naredne generacije."
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

Predsjednik Barack Obama je, da podsjetimo, prije nekoliko mjeseci stavio veto na gradnju naftovoda od Kanade do juga Sjedinjenih Država, što su pozdravili mnogi ekolozi i aktivisti za očuvanje prirode, a osudili brojni članovi Kongresa. Njegov plan osiguravanja energije iz čistih izvora biće, kako se očekuje, povod za novu političku oluju, snažniju nego ranije.

XS
SM
MD
LG