Linkovi

Barack Obama: Ambiciozni plan za borbu protiv klimatskih promjena


Obama Climate Change
Obama Climate Change

Planeta se zagrijava, i ljudske aktivnosti tome doprinose. Da li ćemo imati hrabrosti da nešto poduzmemo prije nego bude isuviše kasno, rekao je predsjednik Obama.

Američki predsjednik Barack Obama je iznio svoj plan za borbu protiv klimatskih promjena. Predsjednik će izdati izvršne naredbe kako bi se riješio taj problem.

Klimatske promjene i zagrijavanje planete su jučer bile teme na vrhu dnevnog reda za predsjednika Obamu. Govoreći na univerzitetu Georgetown u Washingtonu, predsjednik je iznio ambiciozni plan čiji je cilj smanjenje ispuštanja karbonskih plinova koji, kako se vjeruje, uzrokuju klimatske promjene. On je rekao da je debata vezana za globalno zagrijavanje besmislena.

Planeta se zagrijava, i ljudske aktivnosti tome doprinose. Stoga je pitanje sada da li ćemo imati hrabrosti da nešto poduzmemo prije nego bude isuviše kasno, rekao je predsjednik Obama.

On je dodao da želi da vlada regulira količinu karbon dioksida kojeg ispuštaju elektrane i koji zadržava toplotu.

Elektranama je još uvijek dozvoljeno da slobodno u zrak ispuštaju neograničene količine karbonskih zagađenja. To nije pravedno, nije sigurno i mora se zaustaviti.

Predsjednik Obama će primijeniti svoje planove putem izvršnih naredbi, s obzirom da je kongres u prošlosti blokirao njegova nastojanja da se donese zakon o zaštiti okoline. Najviši republikanac u senatu, lider manjine Mitch McConnell, je rekao da nametanje pravila elektranama o ispuštanju karbon dioksida vodi ka porezu na energiju. Gospodin McConnell dolazi iz savezne države Kentucky, u kojoj se proizvodi ugalj. On je također kritizirao Obamin poziv za okončanje američkih subvencija za nove fabrike koje se pokreću na ugalj u drugim zemljama.

Proglašavanje rata uglju je jednako proglašavanju rata radnim mjestima. To je kao da izvučete tlo pod nogama mnogim Amerikancima koji se bore da prežive u današnjoj ekonomiji, rekao je senator McConnell.

Kina je trenutno najveći zagađivač na svijetu. Početkom mjeseca, predsjednik Obama je postigao sporazum sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom o postepenom ukidanju klorofluorokarbona, stakleničkih plinova koji se koriste u frižiderima i uređajima za rashlađivanje zraka.

Sa njima se takmičimo za poslove, ali i dijelimo planetu. A svi moramo dijeliti odgovornost da planetu održimo živom, ili ćemo u suprotnom zajedno patiti od posljedica, rekao je predsjednik Obama.

Predsjednikova inicijativa bi također dozvolila postavljanje većeg broja turbina koje se pokreću na vjetar i projekata solarne energije na vladina zemljišta. Također bi se povećali vladini standardi za efikasnost goriva za automobile, i poslali bi se vladini fondovi lokalnim vladama kako bi im se pomoglo u slučaju posljedica vremenskih nepogoda uzrokovanih klimatskim promjenama.
XS
SM
MD
LG