Linkovi

SAD: Konferencija o zaštiti artičkog kruga


Zagrijavanje atmosfere, topljenje morskog leda i povećanje broja šumskih požara su neke od posljedica koje ne mimoilaze i američki artički krug.

Delegacije dvadesetak zemalja prisustvuju ekološkoj konferenciji u Anchorage-u, američka savezna država Alaska, posvećenoj efektima klimatskih promjena na vrlo osjetljivi eko-sistem Artika. Delegacija Sjedinjenih Američkih Država, u čijem su sastavu predsjednik Barack Obama i državni sekretar John Kerry, domaćin je brojnih susreta i razgovora političkih zvaničnika, znanstvenika i predstavnika nevladinih organizacija, a zajednička tema koja dominira je kako zaustaviti negativne uticaje klimatskih promjena na krajnjem sjeveru naše platete.

Za stanovnike Aljaske nema dileme – podržavaće borbu protiv negativnih klimatskih promjena, ističe Lee Stephen, lider jednog od autohtonih plemena sa Alaske:

"Mi smo vrlo, vrlo zabrinuti zdravljem naše majke Zemlje. Alaska ne doprinosi globalnom zagrijavanju, ali to otopljavanje pogađa Alasku."

Rast temperature zemljine atmosfere, topljenje morskog leda i povećanje broja šumskih požara su samo neke od posljedica koje ne mimoilaze američki artički krug.

Obraćajući se učesnicima konferencije predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama je, pored ostalog, istakao:

"Ovdje smo da razmotrimo izazov koji može obilježiti ovo stoljeće dramatičnije nego mnoga druga dešavanja. To je urgentna i rastuća opasnost klimatskih promjena. Naša saznanja o tome svaki dan su sve veća, svjesni smo da naše aktivnosti na mnoge načine ubrzavaju nepovoljne promjene. Nauka to dokazuje i uvjerava nas da je nekada daleka prijetnja sada vrlo realna i prisutna."

Jedan od povoda za zabrinutost stanovnika Alaske je i odluka predsjednika Obame da naftnoj kompaniji Shell bude dozvoljeno da poveća broj naftnih bušotina uz obale Alaske. Neposredno pred odlazak na konferenciju on je posebno naglasio:

"To nije odluka bez pokrića. Shellu je jasno predočeno da mora potpuno poštovati naše vrlo rigorozne standarde."

U zajedničkom saopštenju čelnici delegacija okupljenih u Anchorage-u istakli su da će zemlje koje predstavljaju nastaviti istrajavati na provođenju mjera i postupaka kojima se usporava globalni rast temperature i zagađivanje zemljine atmosfere.

Osim učešća na konferenciji, predsjednik Obama je danas, drugog dana boravka na Alaski, razgovarao i sa liderima plemena koja žive na području te savezne države. Predsjednik se sa njima susretao i ranije, u Bijeloj kući. Za današnji susret je rekao:

"Moj ključni motiv je mogućnost direktnog kontakta i prilika da čujem što je to što autohtono stanovništvo Alaske brine. Ostvarili smo veliki napredak obezbjeđujući pomoć za mlade, proširujući mogućnosti zdravstvenog osiguranja i pružanja pomoći u slučajevima većih nepogoda."

Predsjednik Obama je prvi američki predsjednik koji je posjetio američki artički krug i u razgovoru sa predstavnicima plemena Alaske izrazio je nadu da svojim trodnevnim boravkom otvara vrata za njihove slične slične susrete sa predsjednicima koji će doći poslije njega.

Stanovnici Alaske su, uz prosvjede protiv odluke o dozvoljavanju proširenja obima naftnih bušenja, pozdravili odluku predsjednika Obame o zvaničnom vraćanju originalnog imena najvećeg planinskog vrha na Alaski. Riječ je o planini Denali, krajem 19. stoljeća preimenovanoj u Mount McKinley u čast američkog predsjednika Williama McKinley-a.

SAD: Konferencija o zaštiti artičkog kruga
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00

XS
SM
MD
LG