Linkovi

Konferencija o klimatskim promjenama na Aljasci


 August 24, 2015 , fotografija Obalen straze Sjedinjenih Drzava
August 24, 2015 , fotografija Obalen straze Sjedinjenih Drzava

Američki predsjednik Barack Obama danas odlazi na Aljasku, kako bi se sreo sa stanovnicima ove američke savezne države na krajnjem sjevero-zapadu zemlje, i obratio se govorom na konferenciji na koju se okupljaju američki i stranic zvaničnici, naučnici i lokalci, da bi razgovarali o posljedicama klimatskih promjena na region Arctica.

Cilj konferencije nazvane GLEČER/GLACIER, prema saopćenju Bijele Kuće, je još jednom osvijetliti problem utjecaja visokih temperatura na područje Arktika, kao i ostatka svijeta, te razmotriti šta se može učiniti da se to ublaži.

U svom redovitom obraćanju nedjeljom, predsjednik Obama je rekao da ljudi sa Aljaske već osjećaju te posljedice.

"Šumski požari su sve češći; moćnije su i oluje jer se led sa sjevrnih voda brže topi. Erozija priobalnog područja je izuzetno ubrzana - na nekim područjima čak više od tri stope godišnje. Glečeri Aljaske se tope mnogo brže, što prijeti tursimu, i podiže nivo mora. Ako ne učinimo ništa, predvidja se da će se temperatura na Aljasci podići za 6 do 12 stupnjeva do kraja ovog stoljeća, što će mnoge grane industrije promijeniti zauvijek. "

Domaćin današnje konferencije - američki State Department - saopćava da iako ova konferencija nema direktnu vezu sa konferencijom UN-a koja će se održati krajem godine , ona će zasigurno potaknuti političku volju u tom smjeru. Konferencija UN-a inače za cilj ima kreirati jedan obavezujući plan glede klimatskih promjena.

Inače, današnja konferencija na Aljasci je uslijedila kratko nakon izvještaja NASA-e u kojem se predstavljaju podaci koji ukazuju na to da se nivo mora podiže brže, kao rezultat globalnog otopljavanja. Josh Vilis iz NASA-e tvrdi da će se taj trend nastaviti.

"Očekujemo nastavak takvog trenda. Kako se planeta sve više zagrijava, normalno je da oceani odgovaraju na to, pa će se ledeni pokrivač, i glečeri brže topiti, što opet doprinosi rastu nivoa mora."

Mnogi naučnici upozoravaju da će rast temperature za više od dva stupnja Celzija u odnosu na nivoe pred-industrijske ere, voditi ekstremnim vremenskim uvjetima i rastu mora, što će imati posljedice po cijeli svijet.

Na današnjoj konferenciji na Aljasci se razgovara o suradnji, obnovljivoj energiji, jačanju sposobnosti da se hitno odgovori na hitne situacije, kao i spriječavanju nereguliranog ribarenja u području Arktika.

XS
SM
MD
LG