Linkovi

Predsjednik Obama počinje drugi dio svog mandata


Predsjednik Obama počinje drugi dio svog mandata
Predsjednik Obama počinje drugi dio svog mandata

Nakon povratka s Havaja u Washington predsjednik sučeljen s namjerom oporbenih republikanaca da ponište njegove vodeće zakonodavne pobjede i s izazovima na vanjskopolitičkom planu

Predsjednik Obama vratio se danas u Washington nakon produženog obiteljskog odmora na Havajima. Američki predsjednik započinje drugu fazu svog mandata, onu za koju kaže da će biti koncentrirana na gospodarstvo i radna mjesta, sučeljen s namjerom oporbenih republikanaca da ponište njegove vodeće zakonodavne pobjede i s izazovima na vanjskopolitičkom planu.

Odmor i opuštanje koje je predsjednik Obama uživao na Havajima brzo će biti zamijenjeno povratkom stranačkom okruženju u Washingtonu koje karakterizira izmijenjena ravnoteža moći s novom republikanskom većinom u Zastupničkom domu Kongresa. Novo 112. zasjedanje Kongresa počinje sutra. I bez obzira na zamah koji je predsjednik zadobio od zakonodavnih kompromisa s republikancima prije nekoliko tjedana, to će biti testirano dok će raditi na tome da sačuva svoju povijesnu reformu sustava zdravstvene zaštite. Neki republikanci obećavaju da će početi već ovaj tjedan raspravu o mjeri koja bi predlagala poništenje reforme zdravstvene zaštite i s mogućim glasovanjem o tome već sredinom sljedećeg tjedna.

Demokrati su se zakleli da će se boriti da očuvaju ključne odredbe te reforme. Govoreći na TV mreži Fox News kongresnik Fred Upton, budući predsjedatelj Odbora za energetiku i trgovinu Zastupničkog doma, nagovijestio je da bi broj glasova mogao biti dostatan da onemogući predsjednikov veto. "Mislim da nećemo biti daleko od toga da imamo dovoljan broj glasova da zapravo onemogućimo veto.

Međutim, politički analitičari kažu da čak i ako mjera o ukidanju zdravstvene zaštite prođe u Zastupničkom domu s republikanskom većinom, bit će to uglavnom simbolične prirode. Ta će mjera skoro sigurno biti odbačena u Senatu gdje demokratski i neovisni zastupnici imaju 53 mjesta, a republikanci 47. Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs ponovno je izjavio da će republikanci preuzeti političke rizike ukoliko pokušaju poništiti popularne aspekte sustava zdravstvene zaštite, kao što je produženje osiguranja za djecu i ljude koje su bolesni od ranije.

Predsjedniku Obami također prijete izazovi od republikanaca u Zastupničkom domu, predvođenom novim predsjedateljem Johnom Boehnerom, koji su obećali da će smanjiti ono što smatraju rasipničkom potrošnjom vlade. Republikanski kongresnik iz Kalifornije Darrel Issa, koji će preuzeti predsjedanje nad ključnim istražnim panelom – Odborom za kontrolu i reformu vlade - obećava istrage o cijelom nizu pitanja o potrošnji i ostvarenim rezultatima. Predsjednik Obama kaže da se ne protivi eliminiranju vladinih programa koji ne funkcioniraju, ali da će se žestoko suprotstavljati smanjivanju ulaganja u obrazovanje i druga polja koja smatra od kritične važnosti za gospodarski rast u budućnosti.

Na tiskovnoj konferenciji prije odlaska na Havaje, predsjednik je rekao kako nije "naivan" da bi mislio kako neće biti žestokih borbi u skoroj budućnosti, ali je dodao da se nada većoj suradnji od strane republikanaca. "Pokazali smo nakon izvora u studenome ne da samo imamo kapacitet za postizanje napretka, već postizanje zajedničkog napretka".

Američki predsjednik je dodao kako zna da će se voditi bitke oko prioriteta u potrošnji i teških izazova da se smanji proračunski manjak od bilijun i 300 milijardi dolara, kao i 14 bilijuna nacionalnog duga. Amerikanci će – kaže predsjednik Obama – imati više koristi od održivog duha suradnje, bez obzira na političko pozicioniranje za predsjedničke izbore 2012. godine.

Predsjednik počinje drugi dio svog mandata ohrabren stanjem na američkim burzama dionica, ali još uvijek frustriran visokom stopom neuposlenosti u zemlji od 9,8 posto. Vodeće ankete javnog mnijenja pokazuju da se predsjednikova popularnost, uoči povratka u Washington, kretala negdje ispod 50 posto.

Nadolazećih dana i tjedana najvjerojatnije ćemo čuti vijesti o promjenama u osoblju Bijele kuće, među njima i zamjena za Larryja Summersa, čelnika Nacionalnog ekonomskog vijeća. Predsjednik Obama će također zadržati koncentraciju i na ključnim pitanjima vanjske politike. Uz rat u Afganistanu, Bijela kuća tijesno motri nadolazeći referendum na jugu Sudana. Predsjednik se također nada da Izraelci i Palestinci mogu ukloniti prepreke i nesporazume od prošle godine i pomaknuti mirovna nastojanja na Srednjem istoku prema naprijed. Krajem tjedna viši američki dužnosnik Dennis Ross odlazi u još jedan posjet toj regiji.

XS
SM
MD
LG