Linkovi

Britanski premijer odbacio pozive za novom istragom


Britanski premijer David Cameron i predsjednik SAD Barack Obama, na zajedničkoj press konferenciji u Bijeloj kući u Washingtonu
Britanski premijer David Cameron i predsjednik SAD Barack Obama, na zajedničkoj press konferenciji u Bijeloj kući u Washingtonu

Premijer Britanije David Cameron je naredio reviziju vladine dokumentacije u vezi oslobadjanja libijca optuženog u slučaju bombaškog napada na avion Pan American-a, 1988 iznad Lockerbie-a u Škotskoj, u kojem je poginulo 270 ljudi. Cameron je zatražio da se razmotri mogućnost objavljivanja dodatnih informacija u vezi ranije istrage, ali je naglasio da neće otvarati novu istragu.

Jučer tokom svoje prve zvanične posjete Bijeloj kući, on je odbacio američke pozive da se istraži da li je naftni gigant BP zagovarao oslobadjanje optuženog Libijca.

Razgovori u Bijeloj kući su se, pored toga, fokusirali na Afganistan koji je najozbiljniji test Američko-Britanskih odnosa. Britanija tamo ima 9 hiljada vojnika u sastavu NATO snaga koje se svakodnevno bore sa pobunjenicima. U junu je premijer Cameron rekao da želi povući britanske vojnike iz Afganistana 2015. godine.

Afganistan je najozbiljniji test Američko-Britanskih odnosa
Afganistan je najozbiljniji test Američko-Britanskih odnosa

Na zajedničkoj press konferenciji, predsjednik Obama je rekao da su se on i Cameron složili oko strategije:

"Mi ćemo prekinuti zamah Talibana. Mi ćemo izgraditi afganistanske kapacitete kako bi afganci mogli preuzeti odgovornost za svoju budućnost. I mi ćemo unaprijediti regionalnu suradnju, uključujući i Pakistan.

U susretu sa novinarima nije spominjan jul naredne godine, kao ranije odredjen rok početka povlačenja američkih snaga iz Afganistana. Predsjednik Obama je rekao da će to ovisiti od stanje na terenu.

Premijer Cameron je rekao da su oba lidera ponovo potvrdili da će raditi na pripremanju afganistanskih snaga da u potpunosti preuzmu brigu o sigurnosti zemlje. On je, medjutim, naglasio značaj političkog dogovora u Afganistanu:

"I ako ljudi koji se trenutno bore odbace nasilje, ukoliko se distanciraju od al-Qaide, ukoliko prihvate osnovne principe afganistanskog ustava, oni mogu imati budućnost u mirnom Afganistanu."

Nekoliko američkih senatora su optužili BP za umješanost u oslobadjanje Libijca osudjenog u slučaju Lockerbie. Oslobodjeni Abdel Basset Ali al-Megrahi je svečano dočekan u Libiji.
Nekoliko američkih senatora su optužili BP za umješanost u oslobadjanje Libijca osudjenog u slučaju Lockerbie. Oslobodjeni Abdel Basset Ali al-Megrahi je svečano dočekan u Libiji.

Obama i Cameron su, takodjer, razgovarali o oslobadjanju Libijca osudjenog u vezi bombaškog napada na avion Pan Amercana, 1988. iznad Škotske. Postoje optužbe da je British Petroleum izvršio pritisak na Škotsku da oslobodi Abdela Basseta Ali al-Megrahia kako bi BP dobio dozvolu za vadjenje nafte uz obalu Libije.

Cameron je rekao da je puštanje al-Magrahia bilo pogrešno, ali da ne postoji ništa što sugeriše da je BP uticao na odluku škotskih vlasti:

"Odluku su donjele škotske vlasti, i po mom mišljenju to je pogrešna odluka, u pogrešnom pravcu, loša ali isključivo njihova odluka. Ja ne mislim da je potrebna nova istraga da nam pokaže da se upravo to desilo."

Dvojica lidera su od iranske vlade zatražili da ispunjava medjunarodne obaveze ili će se susresti sa pojačanim pritiskom u vezi njihovog nukleranog programa.

U susretu sa novinarima moglo se primjetiti da su uspostavili srdačne medjusobne odnose.

"Mi smo upravo završili razgovor da li je pivo iz naših rodnih gradova, koje smo razmjenili, bolje služiti toplo ili hladno", rekao je u šali predsjednik Obama.

"Najveći utisak na mene je ostavila urednost soba tvoje djece", rekao je premijer Cameron.

Britanski premijer se istog dana susreo i sa četvoricom američkih senatora koji su optužili British Petroleum da je uticao na odluku Škotske da oslobodi al-Magrahija.

XS
SM
MD
LG