Linkovi

Predsjednik Obama i premijer Cameron izjavili da Gadafi 'mora otići'


Zajednička tiskovna konferencija američkog predsjednika i britanskog premijera
Zajednička tiskovna konferencija američkog predsjednika i britanskog premijera

Dvojica državnika izjavili su da je cilj da Libijci dobiju mogućnost samostalnog odlučivanja o svojoj budućnosti

Predsjednik Barack Obama i britanski premijer David Cameron izjavili su da će se vojna akcija protiv Libije nastaviti sve dok libijski vođa Moamar Gadafi ne prestane s napadima na civile i ne siđe s vlasti. Na zajedničkoj konferenciji za novinare dvojica čelnika poručili su da neće biti popuštanja pritiska na Libiju, a Britanija će razmotriti i načine za pojačavanje tog pritiska. Dvojica državnika izjavili su da je cilj da Libijci dobiju mogućnost samostalnog odlučivanja o svojoj budućnosti.

Predsjednik Obama je rekao kako vjeruje da će kampanja NATO saveza u Libiji naposljetku dovesti do poraza progadafijevih snaga, međutim, dodao je kako će to biti spor ali postojan proces. Predsjednik Obama dodao je da Sjedinjene Države i Europska unija pojačavaju pritisak i na sirijskog predsjednika Bashara al-Assada čije snage napadaju prodemokratske prosvjednike. Premijer Cameron je rekao da će se zajedno s predsjednikom Obamom zalagati na summitu G-8 u Francuskoj da se osmisli veći program ekonomske i političke podrške zemljama Srednjeg istoka i sjeverne Afrike koje traže reforme. Dodao je da su se njih dvojica složili oko toga da će stajati na strani onih koji rade na ciljevima slobode.

U svom govoru pred zajedničkim zasjedanjem oba doma britanskog Parlamenta američki je predsjednik ponovio čelnu ulogu koji igraju Sjedinjene Države i Britanija u svijetu, rekavši da će ove dvije zemlje ostati "nezamjenjive" u ostvarivanju cilja da ovo stoljeće bude mirnije, prosperitetnije i pravednije. Odbacio je ideje da bi uspon novih sila poput Kinje, Indije i Brazila značio pad američkog i europskog utjecaja. Američki je predsjednik pozvao i na kontinuiranu suradnju između Sjedinjenih država i Britanije na polju sigurnosnih i ekonomskih pitanja i zatražio ulaganja u zemlje koje su u tranziciji prema demokraciji, poput Tunisa i Egipta. Do ovog govora dolazi uoči summita G-8 u Francuskoj o kojem prilog donosimo u drugom dijelu emisije.

XS
SM
MD
LG