Linkovi

Ako dođe do obustave rada vlade, američki vojnici u Iraku i Afganistanu privremeno ostaju bez plaće


John Boehner i Harry Reid
John Boehner i Harry Reid

Vojno osoblje, savezni uposlenici i turisti u nacionalnim parkovima prvi će primijetiti da vlada ne funkcionira kao obično

Usprkos intenzivnim pregovorima posljednjih dana, čelnici republikanaca i demokrata u Kongresu nisu postigli kompromis o saveznom proračunu tako da se vrlo lako može dogoditi da u subotu prestane s radom američka državna uprava, niz državnih službi, ministarstva i druge ustanove savezne vlade.

Zastupnički dom Kongresa, u kojem većinu imaju republikanci, glasao je sinoć u prilog još jedne izvršne privremene mjere kojom bi se savezna vlada financirala dodatni tjedan – no demokrati su je odbili i Senat će je vjerojatno blokirati.

Nešto ranije, s kongresnim vodstvom se u Bijeloj kući sastao i predsjednik Barack Obama. Sastanak je bio neuspješan – kao i prethodna dva u posljednja dva dana.

Ako američka vlada bude primorana obustaviti rad zbog toga što nije postignut sporazum o proračunu, američko vojno osoblje, savezni uposlenici i turisti u nacionalnim parkovima prvi će primijetiti da vlada ne funkcionira kao obično. Američki ministar obrane Robert Gates je rekao da će američki vojnici koji se nalaze na službi u Iraku, Afganistanu i na drugim mjestima diljem svijeta privremeno ostati bez plaće. Kao dodatak tome i do 800 tisuća od milijun i 900 tisuća uposlenika savezne vlade koji su klasificirani kao neesencijalni, moglo bi ostati kod kuće.

Turisti će uočiti da su nacionalni parkovi i povijesne znamenitosti diljem cijele zemlje zatvoreni, uključujući lokacije kao što su Kip slobode u New Yorku i Spomenik Georgeu Washingtonu. Strancima prijeti kašnjenje u izdavanju viza za posjet Sjedinjenim Državama. Jedno popularno proljetno događanje ovdje u Washingtonu - Nacionalni festival cvata trešanja - moglo bi biti odgođeno ako predsjednik Obama i kongresni čelnici ne postignu sporazum o financiranju vlade do sutra u ponoć. Inače to bi bio prvi djelomični prekid rada vlade u posljednjih 15 godina.

Predsjednik Obama pozvao je pregovarače u Bijelu kuću preksinoć po drugi put u dva dana. Nakon sastanka koji je trajao 90 minuta dvije strane tvrde da je postignut određeni napredak. Republikanski Predsjedatelj Zastupničkog doma Kongresa John Boehner. "Mislim da smo postigli određeni napredak. No želim ponoviti da nema dogovora oko brojeva, niti političkih dopuna".

Čelnik demokrata u Senatu Harry Reid rekao je da je Uvjeren sam da se može postići sporazum. "Za sada nismo uspjeli, no nada je vječna".

U međuvremenu, vlada predsjednika Obame upozorava da bi se eventualni prekid rada državne uprave mogao negativno odraziti na ekonomski oporavak. Prosječni uposlenik američke savezne vlade dobija tjedno 1,400 dolara. Ukoliko 800 tisuća njih ne bude radilo američka ekonomija mogla bi biti uskraćena za milijardu i stotinu milijuna dolara tjedno.

XS
SM
MD
LG