Linkovi

Predsjednik SAD: Dovesti našu fiskalnu kuću u red


Predsjednik SAD: Dovesti našu fiskalnu kuću u red
Predsjednik SAD: Dovesti našu fiskalnu kuću u red

Obamin plan smanjivanja nacionalnog duga i bužetskog deficita uključuje i značajno smanjivanje poreskih olakšica za bogate. Te olakšice nisu, kako je rekao, nimalo fer, posebno uz planove Republikanaca o smanjivanju državnih izdvajanja za zdravstvenu zaštitu.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama predočio je jučer, govoreći na univerzitetu George Washington, prijedloge višegodišnjeg smanivanja američkog nacionalnog duga i federalnog deficita. Nužna zajednička odricanja narednih godina vodiće i dovešće Amerikance da prosperiteta za sve - mogao bi u najkraćem biti rezime prijedloga koje je iznio.

Na prestižnom američkom univerzitetu, pred bojnim zvaničnicima i uz direktan televizijski prenos, gospodin Obama je za dug i deficit od 14 hiljada milijardi dolara rekao:

Predsjednik SAD Barack Obama
Predsjednik SAD Barack Obama

„Naš dug je toliko veliki da, realno, može ugroziti našu ekonomiju ako ne počnemo proces dovođenja u red naše fiskalne kuće.“

Po njegovim prijedlozima vladin deficit bio bi skresan za 4 hiljade milijardi u narednih 12 godina smanjivanjem izdvajanja za obranu i civilne namjene, reduciranjem troškova zdravtvene zaštite i reformiranjem poreskih stopa.

Predsjednik SAD: Dovesti našu fiskalnu kuću u red
Predsjednik SAD: Dovesti našu fiskalnu kuću u red

Dio govora odnosio se i na ono što Obama, kao predsjednik, ne bi dozvolio. Oštro je odbacio dijelove plana kongresmena Paula Ryana, Republikanca, koji uključuje velika kresanja u socijalnim programima i, posebno, kada su u pitanju programi zdravstvene zaštite siromašnih i starih.

„Reformiraćemo te programe, ali nećemo odustati od fundamentalnih obaveza koje je ova zemlja imala prema generacijama Amerikanaca“ – istakao je gospodin Obama.

On je takođe odbacio prijedloge Republikanaca o smanjivanju federalnih fondova za obrazovanje, razvoj alternativnih izvora energije i za poboljšanje infrastrukture:

„To je vrsta smanjivanja ulaganja koju, ja vjerujem i mislim da i vi vjerujete, ne možemo dozvoliti. Vjerujem da su za našu budućnost takvi prijedlozi vrlo pesimistični.“

Obamin plan smanjivanja nacionalnog duga i bužetskog deficita uključuje i značajno smanjivanje poreskih olakšica za bogate. Te olakšice nisu nimalo fer, posebno uz planove Republikanaca o smanjivanju državnih izdvajanja za zdravstvenu zaštitu:

„Republikanci žele ljudima koji zarađuju preko 200.000 dolara dati poresku olakšicu, istovremeno namećući starijim Amerikancima obavezu da svaki od njih plati po 6000 dolara više za zdravstvene troškove. To nije pošteno. I neće se desiti sve dok sam ja predsjednik.“

Paul Ryan i drugi kongresmeni, Republikanci, oštro su reagirali su na Obamin napad:

Kongresmen Paul Ryan
Kongresmen Paul Ryan

„Ono što smo čuli danas nije nije fiskalno liderstvo našeg vrhovnog zapovjednika. To što smo čuli je politička paljba našeg vrhovnog zapovjednika kampanja“ - istakao je gospodin Ryan.

Republikanci su, da podsjetimo, već ranije odbili svaki prijedlog o povećanju poreza, a veliki uspjeh na novembarskim izborima za Kongres dobrim dijelom su ostvarili zahvaljući i obećanjima o smanivanju moći federalne vlade i smanjenju poreza.

Predsjednik Obama nedavno je najavio da će se kandidirati za reizbor iduće godine. U novom omjeravanju snaga za Bijelu kuću, on bi se mogao suočiti i sa otporom liberalaca iz vlastite, Demokratske stranke kada je u pitanju podsijecanje nekih socijalnih programa.

Ako se, ipak, desi da se američki nacionalni dug ne počne smanjivati, gospodin Obama je pozvao i na limitiranje vladine potrošnje od 2014. godine. Cilj tog njegovog prijedloga je da nacionalni dug bude sveden na procentualno manji udio u nacionalnom bruto proizvodu u drugoj polovini ove decenije.

XS
SM
MD
LG