Linkovi

Obama predstavio budžet za 2014. godinu


Obama Budget
Obama Budget
Predsjednik Barack Obama je predložio američki budžet za 2014. godinu u vrijednosti od 3 hiljade i 770 milijardi dolara, za koji je rekao da će smanjiti deficit zemlje I pomoći u stvaranju poslova I radnih mjesta. Predsjednik je pozvao republikance da suradjuju s njim kako bi se premostile razlike.

Predsjednik Obama kaže da će njegov budžet za fiskalnu 2014. godinu , koji stupa na snagu u oktobru, pomoći da se ubrza oporavak američke ekonomije.

To je ono što budžet koji šaljem danas Kongresu na uvid, predstavlja: fiskalno odgovoran dokumenat za otvaranje novih radnih mjesta i rast., kaže Obama.

Prijedlog budžeta gospodina Obame uključuje i rast od 2.5 posto u odnosu na trenutne nivoe troškova, ali predsjednik Obama dodaje da bi taj budžet smanjio deficit za 1.8 biliona u toku narednih 10 godina.

Predsjednik ovo namjerava postići dijelom i smanjenjem državnih penzija gradjanima, što je razljutilo mnoge članove njegove vlastite stranke, a ujedno bi povećao porez najbogatijim Amerikancima.

Republikanski zakonodavci, poput vodje manjine u Senatu, Mitch McConnella, se konzistentno protive povećanju poreza.

MITCH McCONNELL, REPUBLIKANSKI SENATOR:
Ne treba nam budžet koji gomila jedno za drugim povećanja poreza. Moramo umanjiti ovlasti vlade, tako da privatni sector ponovno počne jačati. Ne treba nam budžet koji troši novac koji u stvari nemamo. , kaže senator McConnell

Medjutim predsjedavajući Zastupničkog doma John Boehner, takodjer republikanac, kaže da podržava neke dijelove plana predsjednika Obame, i dodaje da je sporazum moguć:

“Ne trebamo povećavati porez Amerikancima. Ipak se nadam da ćemo u nedjeljama koje dolaze imati priliku, kroz budžetski process, da dodjemo do nekog dogovora.

Predsjednik Obama je takodjer izrazio nadu da će postići još jedan veliki dogovor - razrješenje razlika u pogledu federalnog deficita.

Kada govorimo o smanjenju deficit, želim reći da smo već na pola dogovora. Stoga u narednim danima I sedmicama , kako se nadam, prijeći će i republikanci svoju polovicu puta i pokazati da su zaista ozbiljni po ovom pitanju - onoliko ozbiljni po pitanju deficita i duga koliko tvrde da jesu. , kaže Obama.

Predsjednik Obama želi da njegov prijedlog budžeta zamijeni tzv sekvestar, što je cijeli niz automatskih rezanja u budžetu koja su stupila na snagu prvoga marta. Ta rezanja je predsjednik nazvao neodgovornim.

Gospodin Obama predlaže dodatnu potrošnju u polju obrazovanja na svim nivoima, što uključuje gotovo udvostručenje federalne takse na prodaju cigareta kako bi se moglo platiti za nove obrazovne programe za djecu predškolskog uzrasta. On takodjer želi nove fondove za izgradnju i popravku putova, mostova i luka, kao i za unaprijedjenje nauke, istraživanja i proizvodnih procesa.
XS
SM
MD
LG