Linkovi

Obama poziva na postizanje budžetskog sporazuma


Američki predsjednik Barack Obama je pozvao zakonodavce da postignu dogovor o budžetu kako bi se izbjegla nova velika rezanja u državnoj potrošnji.

Govoreći u Bijeloj Kući, predsjednik je rekao da će, kako se izrazio, brutalni i arbitrarni rezovi naškoditi vladi i prouzročiti nove gubitke radnih mjesta.

Ako kongres dozvoli da se dogode ovako velika rezanja u budžetu, to će ugroziti našu vojnu spremnost, omesti će investiranja u otvaranja novih radnih mjesta u polju obrazovanja , energije i medicinskih istraživanja, neće se osvrtati na to da li zbilja režemo neki program s pretjeranim fondom koji je prevazidjen, ili pak neku vitalnu službu o kojoj Amerikanci ovise svakog dana. Ako ne bude sporazuma, neće biti pravljenje ni ovakve distinkcije, kazao je predsjednik Obama.
Budget Republicans
Budget Republicans


Obama je pozvao Republikance da prihvate plan koji su predložili demokrati u Senatu - da se pojača budžetski fond okončavanjem poreskih olakšica za korporacije i bogataše.

Kao odgovor predsjedniku, predsjedavajući Zastupničkog doma Kongresa John Boehner , republikanac, je rekao kako predsjednik nije ponudio jedan kredibilan plan koji Kongres može usvojiti - jedino što je ponudio je poziv za novih dizanjem poreza. Boehner je dodao: "Trošenje je problem i ono mora biti u fokusu"

Budžetski rezovi u vrijednosti od 85 milijardi dolara , što je poznato pod nazivom sequester, trebaju stupiti na snagu 1. marta. Rezovi bi bili jednako podijeljeni izmedju domaćih i vojnih programa. Bijela Kuća kaže da će rezovi naškoditi krhkom ekonomskom oporavku.
XS
SM
MD
LG