Linkovi

Predsjednik Obama predao prijedlog budžeta za 2016. Kongresu na uvid


Obama Budget
Obama Budget

Predsjednik Barack Obama je poslao prijedlog budžeta 2za 2016. godinu Kongresu na odobrenje - u vrijednosti od 4 hiljade milijardi dolara. Predsjednikov prijedlog predvidja povećanje poreza bogatima, okončanje ograničenja potrošnje, izglasano prošle godine, kao i dotok novca u cilju ojačavanja američke srednje klase.
Predsjednmik je priznao da očekuje na protivljenje mnogih republikanaca u Kongresuali je dodao da Sjedinjene Države jednostavno moraju odabrati neke stvari i stazu kojom zemlja treba krenuti dalje.
Predsjednik Obama je takodjer predložio da se nametne 14 posto poreza na profite američkih korporacija , koji dolaze iz poslovanja u inostranstvu.
U predsjednikovom prijedlogu budžeta se naglašavaju fondovi od gotovo 500 milijardi dolara za popravak infrastrukture, te posebni visoki fondovi za poboljšanje nacionalne bezbjednosti.
Na Obamin prijedlog su već reagirali republikanci , rekavši da je cijena budžeta previsoka. Oni takodjer odbijaju prihvatiti povećan porez na najbogatije rekavši da oni otvaraju radna mjesta i pokreću ekonomiju, a umjesto toga traže reforme penzionog sistema i zdravstvenog osiguranja za stare.

XS
SM
MD
LG