Linkovi

Predsjednik Obama: Vremenom će Rusija prepoznati da ne može koristiti brutalnu silu kako bi postigla svoje ciljeve


Američki predsjednik Barack Obama je izjavio kako vjeruje da će vladavina zakona na kraju trijumfovati u Ukrajini.

Američki predsjednik je govorio večeras pred brojnom publikom u briselskoj Palais des Beaux Arts, nakon sastanka s zvaničnicima Evropske Unije i NATO saveza.

On je izmedjuostaloga kazao da zapadne sile nemaju nikakvih planova da Rusiju istjeraju sa krima silom. Medjutim, dodao je Obama, vremenom će Rusija prepoznati da ne može koristiti brutalnu silu kako bi postigla svoje ciljeve - ukoliko zapad ostane ujedinjen.

Prije toga je gospodin Obama izjavio nakon susreta s liderima EU da je medjunarodna zajednica ujedinjena u svojoj odluci da izolira Rusiju zbog aneksije Krima i da ova situacija potvrdjuje potrebu da Evropa pronadje druge izvore energije koja joj je potrebna.

Obama je dodao da bi ruski energetski sektor mogao biti novom metom ekonomskih sankcija Sjedinjenih Država i Evropske Unije.

Obraćajući se novinarima, Obama je rekao da je potrebno redovito prisutstvo NATO snaga u zemljama koje su ranjive u odnosu na Rusiju.Situacija u Ukrajini je podsjetnik da sloboda nije jeftina, i da kolektivna obrana znači da svako mora nečim pridonijeti kako bi se održava snaga kao način odvraćanja od agresije, kazao je Obama.

Američki ministar obrane Chuck Hagel je takodjer danas izjavio da je Rusija nastavila gomilanje vojnih snaga duž granice s Ukrajinom, usprkos uvjeravanjima da nema namjeru nastaviti invaziju.

Popularnosr ruskog lidera Vladimira Putina je jako porasla aneksijom krima. Prema ispitivanju javnog mnijenja agencije Levada, podrška javnosti Putinu je porasla na 80 posto tijekom protekle nedjelje.

Medjutim, Boris Njemcov, bivši zamjenik ruskog premijera, a sada vodja opozicije, je izjavio za Glas Amerike da bi Putinova popularnost mogla opasti kada Rusi počnu osjećati na svojoj koži koštanje aneksije Krima.
XS
SM
MD
LG