Linkovi

Ekonomija u fokusu američke nacije


Predsjednik Barack Obama tokom razgovora u Bijeloj kući sa kongresnim liderima
Predsjednik Barack Obama tokom razgovora u Bijeloj kući sa kongresnim liderima

Bez obzira koje će oblasti u Govoru o stanju nacije dotaknuti, svi potvrdjuju da se predsjednik Obama namjerava kandidirati za još jedan mandat.

Predsjednik Barack Obama će sutra u Kongresu održati svoj drugi govor o Stanju nacije. Riječ je o tradicionalnom godišnjem obraćanju američkih predsjednika članovima oba doma Kongresa i američkom narodu u kojem predsjednik, obično krajem januara, govori o stanju u zemlji, dostignućima i planovima u narednoj godini. Ove godine se očekuje da će predsjednik Obama akcenat staviti na ekonomiju i otvaranje novih poslova.

Predsjednik Obama će se susresti sa dramatično promjenjenim balansom u Zastupničkom domu kada sutra članovima Kongresa bude govorio o Stanju nacije. Republikanci su sada većina u Zastupničkom domu, i već su izglasali ukidanje ključne Obamine reforme zdravstvenog osiguranja. Ta akcija, medjutim ima samo simbolični karakter, sobzirom da zakon o ukidanju zdravstvene reforme neće proći u Senatu u kojem demokrati i neovisni još uvijek imaju većinu.

Predsjednik Barack Obama u Kongresu pred govor o Stanju nacije u januaru 2010. godine
Predsjednik Barack Obama u Kongresu pred govor o Stanju nacije u januaru 2010. godine

Američki predsjednici, tradicionalno, Govor o stanju nacije koriste da bi ukazali na trenutno stanje, od ekonomije do spoljne politike. Oni, takodjer, taj govor koriste da iznesu novi sadržaj, i često predlažu nove ideje, ili promjene u razmišljanju, koje žele da Amerikanci razmotre.

Glasnogovornik Bijele kuće, Robert Gibbs kaže da će se predsjednik Obama vjerovatno fokusirati na napore na obnavljanju ekonomije:

"Predsjednik će govoriti o tome šta u zemlji treba poduzeti da nastavimo ekonomski oporavak, o kratkoročnim koracima na povećanju uposlenosti, kao i srednjoročnim i dugoročnim akcijama na sredjivanju naše fiskalne politike i povećavanju konkurentnosti i inovativnosti koja će nam omogućiti otvaranje novih poslova u budućnosti."

Predsjednik Obama je pred govor o Stanju nacije doživio značajan porast podrške Amerikanaca za posao koji obavlja.

Ekonomija u fokusu američke nacije
Ekonomija u fokusu američke nacije

Tome su doprinjele zakonodavne pobjede, uključujući neke koje su postignute zahvaljujući kompromisu sa republikancima da se za sve Amerikance produže poreske olakšice iz vremena predsjednika Busha, uz istovremeni produžetak nadoknada za nezaposlenost.

Veća podrška javnosti, dijelom je potstaknuta i njegovim govorom i načinom na koji je reagirao na pucnjavu u Tucsonu u Arizoni, tražeći više učtivosti u javnom komuniciranju.

"Mi možda nećemo biti u stanju zaustaviti sve zlo svijeta, ali znam da to kako se odnosimo jedni prema drugima, u potpunosti ovisi o nama", rekao je predsjednik Barack Obama, govoreći u Tucsonu u Arizoni, nakon pucnjave u kojoj je ubijeno 6 ljudi, a 14 ranjeno medju kojima i zastupnica u Kongresu, Gabiriella Giffords.

Politički analitičar John Fortier iz Instituta American Enterprise kaže da je predsjednik trenutno u boljoj poziciji nego što je bio neposredno nakon parlamentarnih izbora u novembru. Medjutim, kompromis kojeg je postigao sa Republikancima stavlja ga u pozciju da traži novi pragmatizam, što Amerikanci obično cijene.

John Fortier
John Fortier

"Već se primjećuje da predsjednik kreće prema političkom središtu, i to je neka vrsta pragmatizma", kaže Fortier.

Obamino obraćanje naciji se dešava u trenutku kada se još uvijek 150 hiljada američkih vojnika nalazi u Afganistanu i Iraku, i kada istraživanja pokazuju da je medju Amerikancima rat u Afganistanu izrazito nepopularan. Predsjednik će ponovo odati poštovanje pripadnicima oružanih snaga.

Bez obzira koje će oblasti u govoru dotaknuti, svi potvrdjuju da se predsjednik Obama namjerava kandidirati za još jedan mandat.

Uz obnovljeni sastav Bijele kuće, koji mu pomaže da učvrsti image politički umjerenog, radije nego ljevo orjentiranog liberala, koji može da radi sa većinskim republikancima u Kongresu, on je već uspostavio političku mašineriju za izbore 2012.

XS
SM
MD
LG