Linkovi

Obama: 'Amerika je danas sigurnija'


Američki vojnici u bazi u Jalalabadu (File)
Američki vojnici u bazi u Jalalabadu (File)

Predsjednik Afganistana, Hamid Karzai rekao je u intervjuu BBC-u da njegova vlada kao i međunarodna koalicija afganistanskom narodu nisu uspjele zajamčiti sigurnost.

Povodom desete godišnjice američke invazije Afganistana, predsjednik Barack Obama je rekao da su Sjedinjene Države danas sigurnije nego što su bile neposredno nakon terorističkih napada na New York i Washington.

Napadi koje je izvela al-Qaida bili su povod invaziji na Afganistan u kojem je 2001. na vlasti bio talibanski režim koji je pružio utočište al-Qaidi.

Predsjednik Obama je odao posebnu počast američkim žrtvama u tom ratu, u kojem je poginulo oko 1800 američkih vojnika i časnika, kao i poginulim priapdnicima afganistanske vojske i policije te pripadnicima koalicijskih, NATO-vih snaga.

Predsjednik je dodao da su Sjedinjene Države odlučne da okončaju sukob u Afganistanu, kao i onaj u Iraku, na – kako je rekao – 'odgovoran način' i s 'pozicije snage'.

Predsjednik je također rekao da je Amerika bliža nego ikada pobjedi nad al-Qaidom.

Međutim, predsjednik Afganistana, Hamid Karzai rekao je da njegova vlada kao i međunarodna koalicija afganistanskom narodu nisu uspjele zajamčiti sigurnost.

U intervjuu za BBC, gospodin Karzai je rekao da su se Sjedinjene Države i Pakistan već na početku sukoba trebale koncentrirati na uništenje talibanskih uporišta.

Hamid Karzai ponovio je stajalište Kabula prema kojem neki elementi u Pakistanu pomažu talibanima, što Islamabad negira.

XS
SM
MD
LG