Linkovi

Predsjednik Obama najavio povlačenje 10 tisuća američkih vojnika iz Afganistana do kraja godine


Predsjednik Obama najavio povlačenje 10 tisuća američkih vojnika iz Afganistana do kraja godine

U televizijskom obraćanju naciji, američki predsjednik je rekao da je u zemlji koja je toliko dugo ratovala nemoguće postići mir bez prethodnog postizanja političkog rješenja

Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama objavio je početak postupnog povlačenja američkih snaga iz Afganistana. Od sto tisuća vojnika do kraja ove godine kući će se vratiti 10.000, a do kraja ljeta sljedeće godine – ukupno 33.000. "Nakon ovog inicijalnog smanjena snaga, broj američkih vojnika će se nastaviti smanjivati uz prepuštanje vodeće uloge afganistanskim snagama sigurnosti" – rekao je predsjednik Obama. "Taj tranzicijski proces" - dodao je – "bit će završen do 2014.godine, kada će narod Afganistana preuzeti odgovornost za vlastitu sigurnost".

U televizijskom obraćanju naciji, predsjednik Obama je rekao da je u zemlji koja je toliko dugo ratovala nemoguće postići mir bez prethodnog postizanja političkog rješenja. "I dok jačamo afganistansku vlast i snage sigurnosti, Amerika će se uključiti u inicijative za pomirenje afganistanskog naroda, uključujući i talibane. Naše stajalište glede tih razgovora je jasno: mora ih predvoditi afganistanska vlada, a oni koji žele biti dio afganistanskog mira moraju raskinuti veze s al-Qaidom, odreći će nasilja i poštivati ustav".

Predsjednik Obama je rekao da je cilj kojem se teži ostvariv i vrlo jasan: uklanjanje sigurnih utočišta iz kojih al-Qaida i njeni saveznici mogu pokretati napade na Sjedinjene Države i saveznike. No, kako je dodao, Amerika neće održavati red na afganistanskim ulicama, niti u nedogled ophoditi njihove planine – jer, to je odgovornost afganistanskih vlasti.

Novinari Glasa Amerike komentiraju predsjednikov govor (na engleskom)

Američki predsjednik je ukazao na teško desetljeće tijekom kojeg je poginulo gotovo 4500 američkih vojnika u Iraku i više od 1500 u Afganistanu, najavljujući dolazeće promjene. "Večeras nalazimo zadovoljstvo u spoznaji da se plima rata povlači. Manje je naših sinova i kćeri izloženo opasnosti. Okončali smo borbenu misiju u Iraku i više od 100.000 američkih vojnika već je napustilo tu zemlju. Ovi dugi ratovi doći će do svog razumnog kraja".

Govoreći o poukama koje treba izvući iz desetljeća rata, predsjednik Obama je rekao da se neki zalažu za izolaciju i ignoriranje realnih opasnosti, dok se drugi zalaži za konfrontiranje sa svakim zlom koje se pojavi u svijetu. On se založio za "srednji put" - biti pragmatičan koliko i strastan, jednako strateški orijentiran koliko i odlučan. "Kada se nad nedužnima vrši pokolj i međunarodna sigurnost ugrožava, ne moramo birati između stajanja skrštenih ruku i poduzimanja jednostrane akcije. Umjesto toga, moramo organizirati međunarodnu akciju, kakvu imamo u Libiji, gdje nemamo nijednog vojnika u samoj zemlji, nego podržavamo naše saveznike u zaštiti libijskog naroda pružajući im priliku da odrede vlastitu sudbinu".

Američki predsjednik je podsjetio da je tijekom desetljeća rata potrošeno bilijun dolara, a pred kraj obraćanja naciji rekao: "Ameriko, vrijeme je da se okrenemo ka izgradnji zemlje ovdje, kod kuće".

XS
SM
MD
LG