Linkovi

SAD: Predsjednik Obama saopštava odluku o početku povlačenja američkih snaga iz Afganistana


SAD: Predsjednik Obama saopštava odluku o početku povlačenja američkih snaga iz Afganistana
SAD: Predsjednik Obama saopštava odluku o početku povlačenja američkih snaga iz Afganistana

Leon Panetta, novi ministar obrane koji će uskoro preuzeti tu funkciju, i novoimenovani vojni zapovjednici biće okosnica tima koji će provoditi nove odluke predsjednika Obame o Afganistanu.

Bijela kuća je saopštila da će predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama u srijedu naveče saopštiti odluku o veličini i tempu povlačenja američkih vojnih snaga iz Afganistana. Predsjednikova odluka pada u vrijeme snažno izraženog zamora javnosti ratom i zabrinutosti zbog izgubljenih života na afganistanskim frontovima i ogromnog pritiska na ekonomski oporavak Sjedinjenih Država.

Nakon što je nedavno, tokom Dana sjećanja, državnog praznika kojim Sjedinjene Države odaju počast svim Amerikancima poginulim u ratnim sukobima, položio vijenac na grob Neznanim vojnicima na Arlingtonskom groblju, predsjednik Obama je obišao sekciju 60 u kojoj su, uglavnom, sahranjeni američki vojnici poginuli u Iraku i Afganistanu. Bilo je to još jedno gorko podsjećanje na nužnost odluke o postepenom povlačenju oko 100.000 vojnika iz Afganistana.

Juli je mjesec kada će početi povlačenje koje je predsjednik Obama najavio prezentirajući u decembru 2008. godine svoju strategiju u Afganistanu.

SAD: Predsjednik Obama saopštava odluku o početku povlačenja američkih snaga iz Afganistana
SAD: Predsjednik Obama saopštava odluku o početku povlačenja američkih snaga iz Afganistana

Sugestija i mišljenja upućenih gospodinu Obami u posljednje vrijeme bilo je jako mnogo.

Senator John Kerry, Demokrata, nedavno je istakao:

„Vitalan američki nacionalni interes je stabilan i bezbjedan Afganistan. Ipak naš sadašnji agmažman, i u vojnoj sili i finansijski, nije, po mom mišljenju, proporcional tom interesu i nije održiv.“

Senator Lindsey Graham, Republikanac je za sadašnji model američkog i NATO angažmana u Afganistanu rekao da je "karta za povratak američkih vojnika kući.“ U emisiji Meet the Press mreže NBC gospodin Graham je istakao da ubrzano povlačenje nije prihvatljivo unatoč domaćem rastućem anti-ratnom raspoloženju:

„Ako ubrzamo povlačenje upravo sada, jer smo umorni od rata, izgubićemo rat.“

Senator Richard Lugar, takođe Republikanac, traži od predsjednika Obame da sačini novi sveobuhvatan plan sa mjerama za uspjeh:

„Vrlo bitno pitanje je da li imamo uspješnu strategiju zaštite vitalnih interesa koja se ne zasniva na beskonačnim troškovima i ne traži od nas da vjerujemo afganistanskim institucijama više nego što je to opravdano.“

Nezadovoljstvo američke javnosti ratom u Afganistanu raste, a jedan od primjera je nedavna konfrencija američkih gradonačelnika održana u Baltimoru. Na tom skupu usvojena je rezolucija kojom se traži da se milijarde dolara ratnih troškova preusmjere na domaće potrebe.

I u Pentagonu je prije neki dan odlazeći ministar odbrane Robert Gates govorio o anti-ratnom raspoloženju:

„To nezadovoljstvo i zamor ratom koji traje već deset godina, pritišće sve nas. Ključ je kako kompletirati našu misiju, kao što smo to uglavnom uradili u Iraku, na način da budu zaštićeni američki građani, nacionalna sigurnost i opća stabilnost.“

Leon Panetta, novi ministar obrane koji će uskoro preuzeti tu funkciju, i novoimenovani vojni zapovjednici biće okosnica tima koji će provoditi nove odluke predsjednika Obame o Afganistanu. Najdirektniji izvršioci biće general John Allen, novi zapovjednik američkih snaga u Afganistanu i Ryan Crocker, novi ambasador Sjedinjenih Država u toj zemlji.


XS
SM
MD
LG