Linkovi

Predsjednik Obama u nenajavljenom posjetu Afganistanu


Predsjednika Obamu dočekali su na aerodromu general David Petraeus i američki veleposlanik u Afganistanu Karl W. Elkenberry

Loše vremenske prilike spriječile Baracka Obamu da se susretne s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem u predsjedničkoj palači u Kabulu

Predsjednik Barack Obama je rekao američkim vojnicima u Afganistanu da postižu napredak u borbi protiv talibana i da će njihova misija uspjeti. U nenajavljenom posjetu američkoj zrakoplovnoj bazi Bagram pokraj Kabula američki se predsjednik zahvalio postrojbama koalicije za njihovu "izuzetnu službu" u afganistanskom ratu i za žrtvu koju čine time što su izvan svojih domova za vrijeme nadolazećih praznika. Ovo je njegov drugi posjet Afganistanu otkako se nalazi na predsjedničkom položaju.

Loše vremenske prilike spriječile su Baracka Obamu da se susretne s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem u predsjedničkoj palači u Kabulu. Umjesto toga telefonski je razgovarao s njim iz baze Bagram.

Američki je predsjednik također dodijelio odličja Purpuno srce ranjenim vojnicima u bolnici u bazi Bagram. Predsjednik se susreo i s višim američki vojnim i civilnim savjetnicima u regiji tijekom kratkog posjeta. Do ovog posjeta dolazi u vrijeme kad Bijela kuća planira objaviti izvješće o ratnoj strategiji administracije koja je objavljena prošle godine kad je predsjednik Obama naložio upućivanje dodatnih 30 tisuća američkih vojnika u Afganistan.

Na letu do Afganistana dužnosnici administracije su priopćili kako to izvješće neće dovesti do neke veće promjene politike. Savjetnik Bijele kuće Ben Rhodes rekao je da su planovi za ovo putovanje bili u pripremi više od mjesec dana. Političke napetosti između dvije zemlje povećane su posljednjih dana nakon objave povjerljivih američkih diplomatskih dokumenata na WikiLeaksu.

XS
SM
MD
LG