Linkovi

Rat u Afganistanu duži od bilo kojeg u američkoj istoriji


Rat u Afganistanu duži od bilo kojeg u američkoj istoriji
Rat u Afganistanu duži od bilo kojeg u američkoj istoriji

1800 američkih vojnika je u tom ratu poginulo. U junu je predsjednik Obama rekao da se ratni talas smanjuje, i objavio je početak američkog povlačenja.

Ove sedmice, 7 oktobra, se navršava 10 godina od početka rata u Afganistanu, a koji je započet nakon terorističkih napada na Sjedinjene države 11 septembra 2001. To je rat kojeg je predsjednik Obama naslijedio i kojeg je obećao okončati.

10 godina, to je duže od bilo kojeg drugog rata u američkoj istoriji. 1800 američkih vojnika je u tom ratu poginulo. Osamu bin Ladena, organizatora al-Qaidinih napada na Sjedinjene države, su početkom godine u Pakistanu ubile američke specijalne snage. U junu je predsjednik Obama rekao da se ratni talas smanjuje, i objavio je početak američkog povlačenja.

Od sljedećeg mjeseca ćemo moći povući 10 hiljada naših vojnika iz Afganistana do kraja ove godine, a do sljedećeg ljeta ćemo kući vratiti ukupno 33 hiljade vojnika, rekao je predsjednik Obama.

Amerikanci su prije 10 godina uveliko podržavali vojnu akciju. Ali sada istraživanja javnog mijenja pokazuju da su oni umorni od rata, i da žele da se američki vojnici ranije vrate kući. Peter Brown radi na istraživačkom institutu pri univerzitetu Quinnipac u Connecticutu.

Očigledno je da je zemlja umorna od ratovanja, i interesantno je da se ne radi samo o jednoj ili drugoj političkoj stranci. Republikanci su tradicionalno više podržavali ovakve ratove, ali i njihova podrška se smanjuje, kaže Peter Brown.

Rat u Afganistanu duži od bilo kojeg u američkoj istoriji
Rat u Afganistanu duži od bilo kojeg u američkoj istoriji

Protivljenje ratu se ispoljava u gradovima širom zemlje. Ali mnogi Amerikanci imaju i veće brige. Oko 14 miliona je nezaposleno. U junu su gradonačelnici nekih gradova pozvali na brže okončanje američke uključenosti u Afganistanu i Iraku, kako bi se novac od tih ratova mogao potrošiti kod kuće. Predsjednik Obama je priznao da je trošak rata ogroman.

Potrošili smo hiljadu milijardi dolara na rat u vrijeme sve većeg duga i teških ekonomskih vremena. Sada moramo investirati u najveći američki resurs, a to je naš narod.

Čak i dok Sjedinjene države povlače svoje vojnike, neki od demokrata zahtijevaju od predsjednika Obame da razmotri svoju cjelokupnu strategiju u Afganistanu. Senator iz Virginije Jim Webb je govorio na nedavnom kongresnom saslušanju.

Ako mi ili vi, želimo da zemlja ima strpljenja kada je u pitanju dugi rat, onda će biti još važnije veoma jasno definirati šta je vitalni nacionalni interes u smislu naših trenutnih operacija u Afganistanu, rekao je Jim Webb.

Republikanski predsjendički kandidati kažu da je politika utjecala na odluku predsjednika Obame da povuče vojnike iz Afganistana. Ali oni se slažu da bi Afganistanci trebali preuzeti odgovornost za vlastitu nacionalnu sigurnosti. U nedavnom izvještaju Kongresu, gospodin Obama je rekao da povlačenje ide po planu, ali i da predstoje veliki izazovi.

XS
SM
MD
LG