Linkovi

Obama u Afganistanu: Naš cilj je jasan


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama jučer je, na kratko i nenajavljeno, posjetio Afganistan gdje se razgovarao sa predsjednikom te zemlje Hamidom Karzaiem i obratio se američkim vojnicima u bazi Bagram.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama jučer je, na kratko i nenajavljeno, posjetio Afganistan gdje se razgovarao sa predsjednikom te zemlje Hamidom Karzaiem i obratio se američkim vojnicima u bazi Bagram. Tokom posjete koja je trajala manje od 6 sati, gospodin Obama je pozdravio napore koje Afganistan poduzima kada je pitanju sigurnost unutar zemlje i još jednom zatražio od afganistanskih zvaničnika da slome korupciju koja je pustila duboko korijenje. Za njegovu prvu posjetu Afganistanu od trenutka kada je preuzeo Bijelu kuću predstavnici medija saznali su tek kada je predsjednički avion sletio u bazu Bagram nedaleko od Kabula. Nakon kratkog leta helikopterom do glavnog grada Afganistana, gospodin Obama se u predsjedničkoj palati sastao sa predsjednikom Karzaiem.

Tokom zajedničkog istupa nakon obavljenih razgovora američki predsjednik je naglasio da je tokom posljednih mjeseci ostvaren značajan vojni napredak u borbi protiv pobunjenika, ali da sličan napredak mora biti ostvaren i kada je u pitanju civilni sektor, uključujući upravljanje zemljom, borbu protiv korupcije i vladavinu prava i zakona.

Gospodin Karzai je izrazio zahvalnost za podršku Sjedinjenih Država posljednih godina, posebno se zahvalivši, kako je rekao, „američkim poreskim platišama za obnovu i ponovno uspostavljanje afganistanskih institucija.“

Nakon toga predsjednik SAD se obratio američkim vojnicima stacioniranim u bazi Bagram. U svom obraćanju gospodin Obama se, prije svega, zahvalio na žrtvama koje vojnici podnose i naporima koje ulažu da u Afganistanu bude uspostavljena sigurnost. On je takođe naglasio da su Sjedinjene Države i Afganistan partneri, te izrazio uvjerenje da Afganistanci mogu osigurati, uz američku pomoć, mir i sigurnost u svojoj zemlji:

„Afganistanci stradaju i trpe decenijama, tokom decenija ratnog stanja. Mi smo ovdje da im pomognemo da ostvare teško zasluženi mir i da realiziraju ogroman potencijal koji kao narod Afganistana imaju, kao kćeri i sinovi svoje zemlje, od vojnika, policajaca do farmera i studenata.“

Gospodin Obama je u Bazi Bagram istakao da američke i savezničke vojne snage intenzivno rade na jačanju kapaciteta afganistanskih snaga sigurnosti i vlade, te dodao:

„Naša misija je jasna. Mi ćemo uništiti, poraziti al-Qaidu i njene ekstremističke saveznike. To je naša misija. Uz ostvarivanje tog cilja, i drugi naši ciljevi u Afganistanu su jasni. Mi ćemo uskratiti teroristima al-Qaide sigurna utočišta, mi ćemo zaustaviti razmah talibanskog pokreta.“

Nenajavljena posjeta gospodina Obame pada u vrijeme američkih i savezničkih snaga nastojanja da konsolidiraju stanje na području provincije Helmand i priprema za ofanzivu na Kandahar, prostor na kome je nastao talibanski pokret i koji je njihovo najjače duhovno uporište.

Prošle godine predsjednik Obama je najavio značajno povečanje američkih vojnih napora u Afganistanu, istovremeno obećavajući i postepeno smanjenje američkih snaga u toj zemlji. Broj američkih vojnika mogao bi, kako se očekuje, dostići brojku od 100.000, odnosno govotovo trostruko više nego kada je Obama preuzeo funkciju predsjednika u januaru 2009. godine.

XS
SM
MD
LG