Linkovi

Obamin savjetnik ocijenio da Izrael potkopava mirovni proces


Savjetnik predsjednika Obame, David Axelrod, kazao je kako izraelski plan o izgradnji novih naselja u Istočnom Jerusalimu djeluje kao planirano potkopavanje mirovnog procesa.

Axelrod je rekao da je izraelski plan „uvreda“ te da je uznemirio sve one koji promoviraju ideje mira i sigurnosti.

Izrael je prošlog tjedna đ objavio da će izgraditi dodatnih 1,600 stambenih jedinica u Istočnom Jerusalimu, teritoriji koju su izraelske snage zauzele tijekom Arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Palestinci žele da Istočni Jerusalim bude glavni grad palestinske države.

Izrael je svoj plan objavio tijekom prošlonedjeljne posjete potpredsjednika Jozepha Bidena i neposredno nakon što su Palestinci pristali na posredne pregovore s Izraelom.

"Tek smo počeli pregovore i šatl-diplomaciju na relaciji Izrael-Palestinci. Najava gradnje novih naselja u ovom trenutku vrlo je, vrlo destruktivna”, kazap je David Axelrod gostujući u nedjeljnom TV programu TV mreže NBC “Meet the press”.

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas zatražio je da Izraelci zamrznu sve aktivnosti na gradnji kako bi se pregovori mogli nastaviti.

Da li su SAD tražile da Izrael obustavi gradnju na spornoj teritoriji? Na to pitanje TV programa Fox News, Obamin portparol Robert Gibbs rekao je slijedeće:

“Državna tajnica Hillary Clinton vrlo je jasno premijeru Netanyahuu pocrtala korake koje mi mislimo da treba poduzeti. Neću ulaziti u detalje, ali mislim da Izraelci jasno znaju što im je činiti”.

Specijalni američki izaslanik za Srednji istok, George Mitchell, trebalo bi da tijekom predstojeće sedmice posjeti region i utvrdi detalje pregovaračkog procesa.

XS
SM
MD
LG