Linkovi

Predsjednik Obama u Afganistanu


Večeras je predsjednik SAD Barack Obama stigao u nenajavljeni posjet Afghanistanu, dan pred prvu godišnjicu likvidacije Osame bin Ladena.

Američki predsjednik će kako se očekuje, tijekom sedam sati koliko je planirano da ostane u Afghanistanu, sa predsjednikom te zemlje Hamidom Karazaijem potpisati dogovor o strateškom partnerstvu, kojim se utvrđuju uvjeti za američku prisutnost nakon što istekne rok za povlačenje borbenih snaga 2014. godine.

Avion sa gospodinom Obama je sletio u američku vojnu bazu Bagram, a zatim je američki predsjednik odmah helikopterom prebačen u Kabul na susret sa gospodinom Karzaiem. Uz obraćanje američkim vojnicima, gospodin Obama će se iz baze Bagram u direktnom televizijskom prenosu obratiti i američkom narodu.

Tim govorom on će se fokusirati na buduće američko-afganistansko strateško partnerstvo i naglasiti, kako je saopšteno iz Bijele kuće, da se misije u Afghanistanu polako bliži kraju.

Predsjednikovo obraćanje će se dogoditi tačno u sat na godišnjicu racije na sklonište Bin Ladena u Paksitanu, kada je lider al-Qaide ubijen.

XS
SM
MD
LG