Linkovi

2011 - pozicioniranje za predsjedničku utrku 2012?


The dome of Saint Peter's Basilica is reflected in a water puddle while workers prepare the weekly audience of Pope Benedict XVI in Saint Peter's Square at the Vatican.
The dome of Saint Peter's Basilica is reflected in a water puddle while workers prepare the weekly audience of Pope Benedict XVI in Saint Peter's Square at the Vatican.

Predsjednik Barack Obama ostvario je u protekloj godini niz zakonodavnih uspjeha. Međutim, 2011. predsjednik će se u Kongresu sučeliti sa daleko jačom oporbom.

Predsjednik Obama se u godini koja je na izmaku mogao pohvaliti nizom zakonodavnih uspjeha – od oštrih mjera koje reguliraju bankovno poslovanje, preko bolje kontrole državne granice s Meksikom, pa do reforme zdravstva. No, s produbljivanjem gospodarske krize, padala je i Obamina popularnost. U studenom, na izborima za Kongres, oporbeni su republikanci osvojili većinu u Zastupničkom domu. Od sada će predsjedniku trebati pomoć Republikanske stranke, ako želi na Capitol Hillu nešto postići – kaže jedan od glavnih stratega Demokratske stranke Mark Penn: "Sada kada republikanci kontroliraju Zastupnički dom, ništa se neće izglasati ako ne bude bilo suradnje stranaka".

Riječ je o kritičnom trenutku u mandatu Baracka Obame – kaže Mark Penn: "Veliko pitanje glasi – jesu li pred nama dvije godine blokiranog političkog procesa? Ili ćemo imati dvije godine dvostranačja, suradnje".

Demokrati i republikanci ne slažu se u tumačenju kongresnih izbora iz studenog. Predsjednik Obama smatra da su građani podsjetili političare da im se ne sviđaju stranačke zadjevice te da žele da surađuju za dobro cijele zemlje: "Građani nisu glasali za blokadu. Nisu glasali za svađu i politikantstvo. Oni žele da surađujemo i žele da se stvari počnu rješavati. I smatraju sve nas, uključujući i mene, odgovornima za to".

Međutim, konzervativna komentatorica Amy Holmes smatra da su rezultati kongresnih izbora bili nešto drugo – građani su jednostavno odbacili Obamin program: "Bila je to najveća kongresna pobjeda jedne stranke od 1938. Glasači su dali na znanje da im se ne sviđa ono što smatraju ljevičarskim, liberalnim i etatističkim programom Obamine administracije".

Sljedeće godine, republikanci će u Kongresu dovesti u pitanje i već izglasanu reformu zdravstva. Jedan od njihovih čelnika, senator Mitch McConnell kaže da je to za njega glavni prioritet: "Predložit ćemo da se o reformi glasa i da bude odbačena u potpunosti. Međutim, takav zakon predsjednik neće potpisati. Zato ćemo u Zastupničkom domu odbiti financiranje reforme zdravstva. U Senatu ćemo predložiti da se glasa o najgorim elementima reforme".

Demokrat Mark Penn kaže da predsjedniku Obami nije preostalo drugo već da se koncentrira na ekonomiju i zapošljavanje te da se pomakne s ljevice prema centru. Republikanka Amy Holmes se slaže. Na području vanjske politike, kaže ona, republikanci će ga i podržati: "Predsjednik je odlučio da nastavi s korištenjem Guantanama. Nastavio je koristiti Bushovo zakonodavtsvo iz rata protiv terorizma. Uz to, ima i istog ministra obrane kao i George Bush – Roberta Gatesa. I zato mislim da će na području vanjske politike Obama i republikanci biti jedinstveni".

Tu je i pozicioniranje za predsjedničku utrku 2012. godine. Mark Penn smatra da predsjednik Obama ima dobre šanse da osvoji još jedan mandat – pod uvjetom da smanji nezaposlenost i 'pomakne' se prema političkom centru.

XS
SM
MD
LG