Linkovi

Obama ponovo u sub-saharskoj Africi: Ovog puta duže od 24 sata


Obama sa liderima više afričkih zemalja u Bijeloj kući
Obama sa liderima više afričkih zemalja u Bijeloj kući

„Predsjednik Obama je morao biti aktivniji, morao je imati više susreta i razgovora sa afričkim liderima.“

Predsjednik Sjedninjenih Američkih Država Barack Obama slijedećeg tjedna odlazi u Afriku, južno od Sahare, tek drugi put za dosadašnjih četiri i po godine u Bijeloj kući. U najkraćem, tokom posjete Senegalu, Južnoj Africi i Tanzaniji gospodin Obama će posebno naglasiti američku podršku demokratskom i ekonomskom razvoju i punom poštovanju ljudskih prava na "crnom kontinentu."

Prvi i jedini boravak gospodina Obame u sub-saharskoj Africi, bila je posjeta Gani. Trajala je manje od 24 sata. U parlamentu te zemlje američki predsjednik je govorio o demokratiji, nužnosti mirnih rješavanja sukoba, te posebno istakao:

„Razvoj ovisi o dobrom upravljanuju, dobroj vlasti. Toga nema u mnogim afričkim državama, nema ipreviše dugo. Dobra vlast je ono što može otključati afričke potencijale.“

Idućeg tjedna u Senegalu, prvoj etapi, domaćin gospodinu Obami biće senegalski predsjednik Macky Sall, sa više drugih afričkih lidera gost Bijele kuće u martu prošle godine.

Teme razgovora američka podrška demokratijama u razvoju, borbi protiv AIDS-a, borbi protiv gladi... Gospodin Obama će, sasvim sigurno, govoriti i o zajedničkoj antiterorističkoj borbi i prijetnjama islamskog ekstremizma, poput onog u Maliju i Nigeriji.

Zamjenik savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes za predstojeću posjetu gospodina Obame kaže:

„Sjedinjene Države bi mogle okrnjiti lidersku poziciju u svijetu ako njihovi predsjednici zanemaruju Afriku. Predsjednik Obama želi to izbjeći.“

Jendayi Frazer, u administraciji predsjednika Georga W. Busha visoka zvaničnica zadužena za Afriku, kaže da su mnogi Afrikanci razočarani i objašnjava:

„Predsjednik Obama je morao biti aktivniji, morao je imati više susreta i razgovora sa afričkim liderima. Bijela kuća je morala imati više uticaja, posebno ako naš angažman poredimo da sve većim angažmanom Kine u tom dijelu svijeta.“

Julius Agbo, analitičar instituta Brookings ističe da je gospopdin Obama dao snažan doprinos jačanju demokratkih intitucija, mira i sigurnosti, i posebno pomoći u hrani brojnim afričkim zemljama, ali i ukazuje na značajan minus američkom angažmanu u Africi:

„Afrikanci su, u većini, vrlo razočarani činjenicom da Sjedinjene Države ne investiraju mnogo u ekonomske projekte kojima bi se osigurala radna mjesta za milione mladih, obrazovanih Afrikanaca.“

U Južnoj Africi, nekada zemlji aparthejda, gospodin Obama će takođe razgovarati o daljem ekonomskom i demokratskom razvoju. Vjerojatno će se susresti i sa oboljelim Nelsonom Mendelom. O toj posjeti gospođa Frazer kaže:

„Južna Afrika je ekonomski najsnažnija sub-saharska država, sada i sa jakim demokratskim institucijama. Strateški je interes Sjedinjenih Država da kroz odnose sa Južnom Afrikom ostvaruju uticaj u sub-saharskom regionu i, posebno, na jugu Afrike.“

Predsjednik Obama je ovog puta namjerno izbjegao Keniju, rodnu zemlju njegovog oca. Međunarodni sud za zločine tereti kenijskog predsjednika Uhuru Kenyatta i zamjenika predsjednika te zemlje za nasilje koje je u Keniji izbilo nakon izbora 2007. godine.
Obama ponovo u sub-saharskoj Africi: Ovog puta duže od 24 sata
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00
XS
SM
MD
LG