Linkovi

Obama: Izostanak odgovora povecava mogucnost novih napada kemijskim oruzjem


Administracija americkog predsjednika Baracka Obame je pojacala nastojanja da prikupi domacu podrsku za vojnu akciju u Syriji. U svom redovitom radio obracanju naciji subotom, predsjednik Obama je rekao da izostanak odgovora na, kako je naglasio, sramotni napad moze povecati rizike od novih kemijskih napada.


U svom je obracanju americki predsjednik takodjer rekao da je koristenje kemijskog oruzja od strane sirijskog predsjednika al Assada bilo direktni napad na ljudsko dostojanstvo i prijetnja nacionalnoj sigurnosti. U medjuvremenu je drzavni sekretar John Kerry pokusao izvrsiti pritisak na ministre vanjskih poslova Evropske Unije da podrze plan za vojnu akciju.

Kerry je odrzao neformalne razgovore sa svojim kolegama iz evropskih zemalja danas u Vilniusu , glavnom gradu Litvanije, koja trenutno predsjedava Evropskom Unijom. Nakon susreta s americkim drzavnim sekretarom, ministrica vanjskih poslova Unije Catherine Ashton je procitala saopcenje u ime ministara vanjskih poslova Unije , u kojem se poziva na jedna jasan i snazan odgovor kada je u pitanju Syrija. Medjutim, u saopcenju nije konretno spomenuta vojna akcija.

Gospodja Ashton je takodjer rekla da EU zeli da se prema sirijskoj krizi odrede Ujedinjeni Narodi , i dodala da bi svaka akcija protiv vlade u Damasku trebala biti odlozena dok specijalni tim UN-a koji je boravio na teternu, ne predstavi svoje nalaze.

Gospodin Kerry je na to odgovorio da su Sjedinjene Drzave zahvalne za podrsku. On je dodao da je Evropska Unija izdala ostro saopcenje o potrebi utvrdjivanja odgovornosti za napad.

U medjuvremenu je Njemacka saopcila da ce potpisati saopcenje Grupe 20, kojim se poziva na ostar odgovor na napad. Sjedinjene drzave i jos deset zemalja su potpisale saopcenje jucer, tijekom summita G 20 u Rusiji.

Na summitu je inace predsjednik Obama odrzao bilateralne sastanke o Syriji s liderima svjetskih najvecih ekonomija. On je primio jaku podrsku od lidera Francuske, Turske i jos nekih zemalja, medjutim ruski predsjendik Vladimir Putin se i dalje ostro protivi svakom napadu na Assadovu vladu. U naredni utorak ce se americki predsjednik obratiti americkom naordu u vezi s vojnom akcijom u Syriji.

Ocekuje se da americki Kongres glasa o mogucoj vojnoj akciji u nadolazecih par sedmica. Proslu je srijedu kljucni senatski odbor glasao za odobrenje akcije.

Americki zvanicnici kazu da imaju dokaze da je vise od hiljadu i 400 osoba ubijeno otrovnim gasom 21. augusta u podrucju u blizini Damaska , koje je naseljeno pristaicama sirijske opozicije.
Danas su sirijski opozicioni aktivisti kazali da je najmanje 16 osoba ubijeno u teskom granatiranju u blizini Damaska.
XS
SM
MD
LG