Linkovi

O BiH u evropskom parlamentu: Ugrožavanje BiH prijeti i miru na Zapadnom Balkanu


Members of European Parliament (MEP) take part in a debate during a plenary session at the European Parliament in Strasbourg, eastern France on Oct. 20, 2021, on preparations for the European Council meeting of Oct, 21-22, 2021.
Members of European Parliament (MEP) take part in a debate during a plenary session at the European Parliament in Strasbourg, eastern France on Oct. 20, 2021, on preparations for the European Council meeting of Oct, 21-22, 2021.

Prijetnja teritorijalnom integritetu BiH ne ugrožava samo mir u ovoj zemlji već i cijelom regionu, izjavio je u raspravi u Evropskom parlamentu (EP) Mihael Galer, poslanik njemačkih hriščanskih demokrata.

BiH je ponovo na ivici kolapsa, jer Milorad Dodik, srpski član državnog Predsedništva, vuče poteze koji vode njenom razbijanju i obnavljanju sukoba, kazao je Pedro Markes, poslanik portugalskog Progresivnog saveza socijalista i demokrata.

“Orban (Viktor) i Janša (Janez) ne pomažu i igraju se vatrom – posjećuju ga dajući mu podršku,” ističe Markes. Po njegovim riječima, EU treba da uvede sankcije Dodiku da bi spriječila sukobe i rat.

Sunčana Glavak iz Hrvatske demokratske zajednice je rekla da je retorika zabrinjavajuća i vraća BiH u 1990-te što može ugroziti cijeli region.

EU je zabrinuta zbog situacije u BiH, žale zbog dugotrajne krize i osuđuje blokadu institucija, kazao je slovenački ministar inostranih poslova Anže Logar.

Po njegovim riječima, političari treba da izbjegavaju retoriku ili mjere koji podstiču tenzije i umjesto toga da se posvete pomirenju. Revizionizam, negiranje genocida i podrška ratnim zločincima protivni su vrijednostima EU, naveo je Logar.

Šef slovenačke diplomatije naglašava da Zapadni Balkan treba da ostane stabilan, što je prioritet EU.

On je pozvao na odbacivanje provokativnih poteza, uključujući i dovođenje u pitanje njenog teritorijalnog integriteta, dodajući da je nužno prevazilaženje političkog ćorsokaka kako bi se zemlja fokusirala na reforme na putu ka EU.

Logar je istakao da evropske institucije očekuju da sljedeći izbori u BiH budu održani u skladu sa standardima OSCE-a, te, shodno tome, da sprovede ustavne i zakonske reforme. On je izrazio žaljenje što nije sprovedena odluka Evropskog suda u slučaju Sejdić Finci i zatražio da se to učini.

I potpredsjednik Evropske komisije (EK) Valdis Dombrovskis je izrazio zabrinutost zbog situacije u BiH. On je istakao da je BiH ima jasnu evropsku perspektivu kao jedinstvena zemlja i da je EU tome posvećena.

On je izrazio nadu da će lideri u BiH zajedno raditi na 14 tačaka koje je predložila EK, što je uslov za podršku Brisela.

Međutim, produžena kriza onemogućava napredovanje BiH na putu ka EU.

“Sve političke partije treba da se vrate u institucije. Građani su zabrinuti zbog neaktivnosti njihovh lidera u reformama i sveopšte korupcije,” istakao je Dombrovskis.

Poslanik iz Bugarske Ilhan Kjučjuk je kazao da je ovo najveća egzistencijalna prijetnja postratnom uređenju BiH dodajući da će biti katastrofalno po euroatlantsku zajednicu ukoliko se dozvoli srpski separatizam.

“Dodik stalno poziva na nezavisnost RS podrivajući BiH, institirajući čak I na formiranju svoje armije, što može destabilizovati cio Balkan,” ocjenjuje Kjučjuk.

Slovenački poslanik Klemen Grošelj je istakao da je BiH u čorsokaku zbog korumpiranih, nacionalističkih političara i da se ne može dozvoliti da ludilo nacionalizma ponovo uzme maha.

Po njegovim riječima, Dodik igra opasnu igru dovodeći u pitanje suverenitet i integritet BiH. Grošelj je pozvao na uvođenje sankcija kako bi se osigurali mir i reforme i da EU oko toga ne bi smjela da pravi kompromise.

Nekoliko evropskih poslanika je pozvalo na uvođenje sankcija Dodiku.

Poslanik iz Hrvatske Tonino Picula je ukazao da destabilizaciju BiH podržavaju Beograd, Budimpešta i Moskva što ugrožava cijeli region.

Sličan je i stav Romea Franca, poslanika njemačkih Zelenih, koji je istakao da nije toliko riječ o etničkom sukobu, već geopolitičkom pitanju, jer Dodik uz podršku Beograda i Moskve ugrođžava ne samo region već i stabilnost EU.

“Mi to ne smijemo da dozvolimo. Treba da prestanemo da pregovaramo sa etnonacionalistima i pravimo kompromise. Teritorijalni integritet BiH ne smije da se dovede u pitanje,” kazao je Franc.

Karlo Besler iz Hrvatske demokratske zajednice ističe da je BiH paralizovana, jer je na jednoj strani separatizam, a na drugoj unitarizam.

Tomislav Sokol iz iste stranke je dodao da je ponašanje Dodika problematično, ali, kako je istakao, “hegemonističko ponašanje ugrožava Hrvate, kojima su uskraćena prava da biraju svog predstavnika”. Stoga je po njegovim riječima nužna izborna reforma.

Tjeri Mariani, nezavisni poslanik iz Francuske, pak smatra da je situacija u BiH posljedica neuspjeha Evropske Unije, te da je ona poniženi akter.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik smatra da nije riječ samo o regionalnom problemu, jer je BiH je bila evropski problem 1990-ih.

Međutim, sama činjenica da se rasprava u Evropskom parlamentu u kasnim večernjim satima pokazuje odnos međunarodnih institucija prema BiH.

“To je sada simptom naše neefikasnosti na Zapadnom Balkanu,” ističe Bilčik.

XS
SM
MD
LG