Linkovi

NYT: Posljedice neformiranja nove vlade u Iraku su nepredvidive


Američki dužnosnici nadali su se sporazumu o podijeli vlasti no ti su pregovori propali ovog tjedna

New York Times osvrće se na prilike u Iraku gdje pet mjeseci nakon izbora još uvijek nije formirana nova vlada. Iračka politička elita koja je došla na vlast nakon američke invazije započela je samu sebe kritizirati. Irački potpredsjednik Adel Abdul Mahdi, bivši izgnanik i jedan od najistaknutijih iračkih političara kaže: „Trebamo se sramiti zbog načina na koji smo vodili zemlju“. Posljedice neformiranja nove vlade su nepredvidive. Američki dužnosnici nadali su se sporazumu o podijeli vlasti no ti su pregovori propali ovog tjedna. „Moj je osjećaj da postoji nesnošljivost građana prema njihovim političarima“, kaže odlazeći američki veleposlanik u Iraku, Christopher Hill.

Neuspjeh iračke elite kojoj su pomogle Sjedinjene Države može poslužiti kao trajno američko naslijeđe u Iraku, piše New York Times dodajući kako to otvara temeljna pitanja o političkom ustroju koji Sjedinjene Države ostavljaju za sobom dok se pripremaju za konačni odlazak 2012. godine. „Mislim da se može postaviti validno pitanje: je li ovo sustav koji će funkcionirati u Iraku s obzirom na njegovu povijest i posebnosti“, kaže Ryan Crocker, bivši veleposlanik u Iraku. „Nemam odgovor na to pitanje. Mislim da će se na to pitanje morati pronaći odgovor“, dodao je.

Christian Science Monitor također postavlja jedno pitanje – Zašto je Rod Blagojevich optužen samo po jednoj od 24 točke optužnice? Nakon 14 dana vijećanja porota u Chicagu proglasila je bivšeg demokratskog guvernera srpskog podrijetla krivim za davanje netočnih izjava agentima FBI-a. Takva presuda mogla bi ga koštati pet godina zatvora. Međutim, značajnije je da porota nije uspjela donijeti odluku oko preostale 23 točke optužnice koje uključuju podmićivanje, prevare i ucjenjivanje. Savezne vlasti najavile su pokretanje novog postupka protiv Blagojevicha. Federalni tužitelj Patrick Fitzgerald optužio je Blagojevicha da je, između ostaloga, tražio novac za imenovanje nasljednika Baracka Obame u Senat, na senatsko mjesto savezne države Illinois koje je ostalo upražnjeno Obaminom pobjedom na predsjedničkim izborima.

Washington Post objavljuje uznemirujuće rezultate novog istraživanja koje pokazuje da je gubitak sluha među mladim Amerikancima u porastu. Na temelju podataka o više od 4,600 tinejđera u dobi od 12 do 19 godina, prikupljenih između 1988. i 1994. te 2005. i 2006. godine utvrđen je porast gubitka sluha od 31 posto. Studija je utvrdila da je gubitak sluha bio češći kod dječaka nego kod djevojčica. Premda studija nije ulazila u razloge ovakvog trenda autori su ukazali na neka druga istraživanja koja su zaključila da glasno slušanje glazbe putem raznih prenosivih uređaja može igrati ulogu u tome.

XS
SM
MD
LG