Linkovi

SAD: Medunjanin kriv, čeka presudu


Advokati koji su branili Adisa Medunjanina tvrdili su da je on odustao od plana podmetanja bombi u uvijek prepunom njujorškom metrou. Napad su zajednički pripremali Medunjanin i dva školska prijatelja, Najibulah Zazi i Zarein Ahmedzay, obojica afganistanskog porijekla.

Adis Medunjanin, američki državljanin rođen u Bosni i Hercegovini, odlukom porote nadležnog federalnog suda jučer je u New Yorku proglašen krivim po devet tačaka optužnice kojima se tereti za pokušaj pripremanja i izvođenja terorističkog samoubilačkog napada u pozdemnoj željenici u New Yorku 2009. godine.

Advokati koji su branili Adisa Medunjanina tvrdili su da je on odustao od plana podmetanja bombi u uvijek prepunom njujorškom metrou. Napad su zajednički pripremali Medunjanin i dva školska prijatelja, Najibulah Zazi i Zarein Ahmedzay.

Zazi i Ahmedzay, obojica afganistanskog porijekla, priznali su krivicu i svjedočili protiv Medunjanina u zamjenu za eventualnu blažu kaznu. Pored ostalog, tvrdili su da je Medunjanin predlagao da bombe budu aktivirane tokom mjesaca Ramazana, 11. septembra 2009. godine.

Sva trojica su godinu dana ranije bili u Pakistanu i namjeravali da se u Afganistanu bore se protiv američkih vojnika. U jednom od kampova za obuku pripadnika al-Qaide, od njih je traženo da na američkom tlu izvedu samoubilačke napade.

Sudski postupak nije imao nekog većeg odjeka među Njujorčanima.

„Nisam pratio, iskreno rečeno....“

„Ne plašim se terorizma se i nemam nikakvo mišljenje o tome. Znam da im se sudi sa razlogom..“

„Treba da im se sudi. Sudski sistem je nespristrasan. I presuda će biti fer...“ – bili su kratki odgovori troje nasumice zaustavljenih i upitanih.

Eksperti za terorizam i sudske procese slične procesu protiv Medunjanina ističu dvije bitne karakteristike.

Willim Braton, bivši čelnik policije u New Yorku i u Los Angelesu kaže:

„Od 14 terorističkih zavjera koliko ih je osujećeno u New Yorku poslije 11. septembra 2001. godine, ova je bila najznačajnija. Planirana je slično napadima izvedenim u londonskom metrou - unošenjem ruksaka sa eksplozivom ili samoubilačkih vindjaka u njujorški metro. Takve zavjere su dosta blizu uspješnom izvođenju.“

Karen Greenberg, direktorica centra za Nacionalnu sigurnost univerziteta Fordham smatra da je takva suđenja najbolje voditi u procesima otvorenim za javnost i ističe:

„Najvažnije za te procese je da se sudi bez kriticizma bilo kojeg učesnika procesa, u skladu sa pravilima, na osnovu nesumnjivih dokaza. Suđenje Medunjaninu i drugoj dvojici je slučaj u kojem su i optužba i odbrana bili na nivou koji zahtijeva federalni sud.“

Adis Medunjanin, sada 28. godišnjak, svršeni student jednog koledža, ponovo će u sudnicu 7. septembra kada će mu biti isrečena presuda. Može biti osuđen i na doživotnu robiju.

XS
SM
MD
LG