Linkovi

Fotograf odrastanja New Yorka


Fotograf odrastanja New Yorka
Fotograf odrastanja New Yorka

Alfreda Stieglitza smatraju središnjom figurom u istoriji fotografije. Najveći dio života je proveo u New Yorku i u ranim godinama 20. stoljeća je dokumentovao prerastanje tog grada u metropolu.

Na izložbi u njujorškom Seaport muzeju predstavljeno je 39 Stieglitzovih fotografija, 80 godina nakon što ih je prvi put izlagao. Stieglitza smatraju gigantom fotografije. On je proširio tehničke granice novog medija tokom prvih decenija 20. stoljeća. Kustos Bonnie Yochelson podsjeća da je Stieglitz radio u vrijeme kada je fotoaparat još bio primitivan instrument:

- Njegov lični cilj je bio da radi ono što još niko nije pokušao, kao što su noćne fotografije, snimci oluje ili kiše, ili u zoru ili sumrak - pod veoma teškim svjetlosnim uslovima.

Stieglitz je rodjen 1864. Odigrao je ključnu ulogu u pretvaranju medija u umjetničku formu i promovisanju rada drugih fotografa i slikara iz tog perioda. Bonnie Yochelson kaže da njegovi radovi izražavaju duboku usamljenost:

- Bio je čovjek dubokih romantičnih osjećanja tako da njegov New York, naročito na ranim fotografijama - u stvari na svim njegovim fotografijama – ne prikazuje njujoršku gužvu, koliko je to New York kao mjesto koje odražava njegov osjećaj usamljenosti.

Jedan od njegovih najčuvenijih snimaka, Kočijaš u mećavi, načinjen 1893., upravo odražava tu samoću. Stieglitz je rekao da je tri sata – sam – čekao da ga snimi:

- Jedna od tajni te fotografije je to što je isječena. To je u stvari bila horizontalna slika sa ljudima na obje strane ulice i onda ih je on isjekao i pretvorio je u vertikalan snimak.

Stieglitz je dokumentovao vrijeme kada su prvi oblakoderi počeli da rastu u centru grada, nikad se ne odmičući mnogo od svog stana na Manhattanu, ponekad snimajući fotografije kroz prozor. Bonnie Yochelson podsjeća da je grad New York bio pionir među modernim gradovima isto kao i Alfred Stieglitz medju fotografima. Izložba je otvorena do januara 2011.

XS
SM
MD
LG