Linkovi

NOVI RESTORAN NA UKLETOM MJESTU


NOVI RESTORAN NA UKLETOM MJESTU
NOVI RESTORAN NA UKLETOM MJESTU

Ugao 10. avenije i 23. ulice na Manhattanu smatra se fantastičnom lokacijom za ugostiteljski objekat. Neki gastronomski časopisi tvrde da se radi o lokaciji koja je ukleta. No, to nije zastrašilo braću Moldovan iz Francuske.

U New York City-u ćete naći restoran svake vrste: od albanskih do zambijskih. Međunarodnoj gurmanskoj sceni uskoro će se pridružiti i jedna ugostiteljska porodica iz Francuske, a porijeklom iz Rumunije i Vijetnama. No, na njihovom će jelovniku biti - američki hamburger. Iako idu na sigurno jer je hamburger vječni favorit masa, ipak rizikuju jer njihov će se restoran nalaziti na mjestu gdje je već zatvoreno mnogo restorana. Neki čak pričaju da je ta lokacija ukleta. Međutim, ta je porodica poduzela određene mjere opreza.

Ugao 10. avenije i 23. ulice na Manhattanu smatra se fantastičnom lokacijom za ugostiteljski objekat. Međutim, u posljednjih deset godina, tu su propala četiri restorana. Posljednji je bio otvoren samo devet mjeseci. Neki gastronomski časopisi tvrde da se radi o lokaciji koja je ukleta. No, to nije zastrašilo braću Moldovan iz Francuske. Oni su udružili snage, kao partneri u franšizi lanca restorana New York Burger Company. Brice Moldovan je uvjeren da će se njihovi hamburgeri svidjeti njujorškoj multietničkoj populaciji:

- Koristićemo sastojke i začine koji, pomiješani u raznim kombinacijama, daju burgerima talijanski, meksički, engleski, ili bilo koji drugi ukus koji odgovara ukusu njihove kuhinje.

Pri uređenju prostora, pažljivo se uklanjaju svi tragovi neuspjelih restorana. No, u slučaju da nove dekoracije i novi jelovnik nisu dovoljni, lokalni budistički sveštenik pozvan je da blagoslovi ovaj prostor. I ne samo on - budući restoran već je svetom vodom poprskao i rimokatolički sveštenik, a rabin je na ulazu položio mezuzu s tekstovima iz jevrejske Tore. Ako se pored ulaza u zgradu nalazi mezuza, to znači da je zgrada blagoslovljena, kaže rabin. Nijedan od sveštenika nije priznao da je praznovjeran i da vjeruje da stvari ili zgrade mogu donijeti nesreću. Svi su rekli da izvode uobičajeni blagoslov ne samo domova i novorođenčadi, nego i poslovnih prostorija. Budistički sveštenik Chodo kaže da biznis mora biti savjestan i pošten da bi bio uspješan:

- Možemo to nazvati spiritualnošću, ili osvještenjem…i jedno i drugo stanje je vrlo bitno kako ne biste samo odsutno donosili proizvode u naš grad, u našu zemlju ili restorane, nego zaista razumjeli šta oni jesu, odakle dolaze, na koji ih način pripremamo i konzumiramo.

Brice Moldovan obećava da će hrana biti uvijek svježa, prilagodjena godišnjim dobima, kao i brzu uslugu. Sa svježim sastojcima i na izvrsnoj lokaciji, on je uvjeren da njegov restoran neće biti uklet. Otvaranje je predviđeno za14. decembar.

XS
SM
MD
LG