Linkovi

New York: Stranci ne pitaju za cijenu stanova sa pogledom na Central park


Skoro polovina vlasnika novoizgrađenih apartmana u New Yorku su stranci. Kinezi kao kupci su odnedavno pretekli Ruse, ali zaostaju za Kanađanima.

Stranci, kupci apartmana u novograđenim neboderima New Yorka, kupuju praktično na neviđeno, ne pitajući za cijenu. Čak i najskuplji, najluksuzniji stanovi su relativno jeftini u poređenju sa cijenama stanova u drugim svjetskim velegradovima. Najbrojniji su Kanađani, Kinezi i Rusi. Stanovi na Manhattanu i u neposrednoj blizini čuvenog njujorškog Central parka su najtraženiji.

Iz većine apartmana nebodera izgrađenog duž 57. ulice, najviše stambene zgrade na zapadnoj hemisreri, pruža se ničim ometan pogled na Central park i New York. Mada još uvijek nekopletirana, većina stanova je već prodata. Čak i dva stana čija je pojedinačna cijena, kako se može tu i tamo čuti, bila preko 90 miliona dolara.

Direktorica prodaje kupoprodajne agencije One57 Jeannie Woodbrey, pokazujući manji apartman čija je cijena „samo“ 19 miliona dolara kaže:

"Plafon je ovdje visok oko 3 metra i 20 centimetara i to je najniža visina stropa u ovoj zgradi. Arhitekta se cijelom visinom odlučio na vanjske zidove od stakla i to je ono što iz svakog od stanova na višim spratovima omogućava nesmetan pogled na grad."

Skoro polovina vlasnika novoizgrađenih apartmana u New Yorku su stranci. Nikki Field i Daniel Chang, prodajni agenti agencije Sotheby's International, vrlo često putuju u Kinu radi kontakata sa potencijalnim kupcima.

O motivima kupnje stanova i kuća u Sjedinjenim Državama Daniel Chang kaže:

"Mislim da su velike prednosti Sjedinjenih Država politička i ekonomska stabilnost. Kao da novac stavljate u sef. I porast cijena nekretnina je motiv. Uz to, kupci ne moraju brinuti da će im imovina biti konfiskovana."

Agencija One57 uskoro će početi prodavati apartmane u još jednom novom, čak i višem neboderu na ivici Central parka, koji tek treba biti izgrađen. Daniel Chang kaže da su kupci iz Kine najzainteresiraniji i dodaje:

"Prvo o čemu razmišljaju je blizina parka. Većina mojih klijenata želi stan sa pogledom na Central park, u zgradama koje ga okružuju."

Kinezi kao kupci su odnedavno pretekli Ruse, ali zaostaju za Kanađanima. Kanađanka, istovremeno i američka državljanka, Diane Francis, vlasnica luksuznog stana kaže:

"Mi, strani kupci, nismo problem. Mi smo ekonomski podsticaj. Trošeći naše milione mi investiramo ovdje."

Kupovina apartmana u New Yorku za nju je investicija, a za mnoge druge, kako kaže, sigurna "luka:"

"Mnogi kupci sklanjaju novac iz nestabilnih zemalja, bježe od inflacije.... Nije mi namjera da ružno govorim o Kinezima, ali činjenica je da mnogi kupci iz Kine nastoje kapital skriven od tamošnjih poreskih i državnih vlasti investirati u kupovinu apartmana koje često kupuju i na tuđa imena."

Za mnoge izuzetno luksuzni stambeni neboderi u New Yorku su znak rastuće imovinske nejednakosti, znak produbljavanja jaza između malog broja super bogatih i ogromne većine ostalih. To je realnost koju je teško promijeniti. Što se tiče samog New Yorka, porast cijena nekretnina, podstican i kupovinom luksuznih stanova kupcima iz drugih zemalja, za prosječne Njujorčane grad će biti sve skuplji za život.

New York: Stranci ne pitaju za cijenu stanova sa pogledom na Central park
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

XS
SM
MD
LG