Linkovi

New York: Kako zaštititi hotelske sobarice?


Sobarice Straussu Kahnu: Srami se!
Sobarice Straussu Kahnu: Srami se!

Mnoge hotelske sobarice u Americi su imigranti. Sobarica koja optužuje Straussa-Khana je 32-godišnja udovica iz Gvineje koja ima 15-godišnju kćerku.

Posljednjih sedmica su dva bankara visokog profila uhapšena zbog optužbi da su seksualno napastvovali hotelske sobarice u New Yorku. Ti slučajevi skreću pažnju na opasnosti sa kojima se suočavaju sobarice, koje mnogi smatraju ranjivim, siromašnim i anonimnim ženama.

Na desetine hotelskih sobarica je izašlo na ulicu kojom je prošao bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss Kahn ulazeći u zgradu suda gdje se morao izjasniti vezano za optužbe o seksualnom napadu. Sobarice su uzvikivale "srami se" dok je Strauss Kahn izlazio iz suda. Sobarice su tu došle u znak solidarnosti sa žrtvom. Jedna od njih, Biviana Vasquez, kaže da one imaju samo jedan osnovni zahtjev.

Potrebno nam je poštovanje i pravda. To je ono što tražimo, jer mi radimo kako bi preživjele, kao i svako drugi, kaže Biviana Vasquez.

29 maja, luksuzni njujorški hotel Pierre je bio mjesto još jednog navodnog seksualnog napada u kojeg je bio umiješan bivši predsjedatelj Egipatske banke Alexandria, Mahmoud Abdel Salam Omar. I on je uhapšen zbog optužbi da je napastvovao sobaricu. Mnoge hotelske sobarice u Americi su imigranti. Sobarica koja optužuje Straussa-Khana je 32-godišnja udovica iz Gvineje koja ima 15-godišnju kćerku.

Dorchen Leidholdt iz organizacije Sanctuary for families, grupe koja pomaže zlostavljanim ženama, objašnjava sliku žrtve koja se zasniva na njenim čestim susretima sa ženama iz Gvineje.

Ona je osoba koja vrijedno radi, koja čini sve kako bi izdržavala sebe i svoju kćerku. Ona vjerovatno šalje novac svojoj obitelji u Gvineji, kako bi i njima pomogla, kaže Dorchen Leidholdt.

Savjetnica u istoj organizaciji Mariama Diallo kaže da napadači često iskorištavaju strah kojeg možda sobarice imaju da mogu izgubiti posao ukoliko prijave napad.

Kriminalac će to povezati i pomisliće: Ako joj to uradim, ona možda i ne zna kako da to prijavi policiji, možda nema dokumenta i možda neće ništa prijaviti zbog svog imigrantskog statusa. Ili ima neku vrstu potrebe i jednostavno će mi dozvoliti da to uradim, kaže Mariama Diallo.

Ranjivost sobarica iza zatvorenih vrata je pitanje kojim se bavi sindikat hotelskih radnika kako bi se oni zaštitili od zlostavljanja i napada od strane gostiju. Ekspert za sigurnost Anthony Roman kaže da hotelski menadžement može uraditi određene stvari kako bi pomogao sobaricama.

Rješenja uključuju tehnologiju, procedure i protokole menadžmenta, i dobru sigurnost. To su stvari za koje se sindikat može boriti kada su u pitanju hotelski radnici i druge pozicije, kaže Anthony Roman.

Jedno od predloženih tehničkih rješenja je dugme u slučaju panike, elektronski uređaj koji bi uključio alarm u slučaju nevolje. Bez obzira na ishod na sudu, slučaj Straussa Khana i Omara su skrenuli pažnju na zahtjeve hotelskih sobarica, koje se nadaju da će ta pažnja rezultirati boljom zaštitom od opasnih gostiju.

XS
SM
MD
LG