Linkovi

New York pojačava već jake mjere sigurnosti


Pojačane mjere sigurnosti nakon bin Ladenovog ubistva
Pojačane mjere sigurnosti nakon bin Ladenovog ubistva

Dodatne mjere sigurnosti su poduzete kod njujorških znamenitosti, među njima Times Square, Empire State Building, Kip slobode, kao i vjerska mjesta. Putnici na željeznici i podzemnoj željeznici su podvrgnuti nasumičnom pregledanju torbi.

Grad New York pojačava već jake mjere sigurnosti kao znak predostrožnosti zbog moguće terorističke osvete za ubistvo Osame bin Ladena. Poduzete su dodatne mjere sigurnosti pred sutrašnju posjetu predsjednika Obame Nultoj tački, mjestu gdje su stajali tornjevi svjetskog trgovinskog centra koji su uništeni u napadu al-Qaide 11 septembra 2001.

Zvaničnici New Yorka kažu da trenutno nemaju informacije ni o kakvim konkretnim prijetnjama o mogućem napadu na grad. Ali oni ne žele ništa izložiti riziku. Zvaničnik policije Ray Kelly je u ponedjeljak izjavio da su mjere sigurnosti pojačane nakon bin Ladenovog ubistva, iako javnost ne može vidjeti baš sve te mjere.

Naš odjel za borbu protiv terorizma i obavještajni odjel tijesno surađuju sa našim federalnim partnerima kod kuće i u inostranstvu kako bi vidjeli da li postoje ikakve indikacije o osvetničkim akcijama, rekao je gospodin Kelly.

On dodaje da su dodatne mjere sigurnosti poduzete kod njujorških znamenitosti, među njima Times Square, Empire State Building, Kip slobode, kao i vjerska mjesta. Dodatni resursi su izdvojeni za infrastrukturu transporta. Putnici na željeznici i podzemnoj željeznici su podvrgnuti nasumičnom pregledanju torbi. U vodama oko grada, pažnja se posvećuje trajektima, vodenim taksijima i mostovima. Oko same Nulte tačke postoji vidljiva policijska prisutnost. Kako kaže gospodin Kelly, lingvisti policijskog odjela nadgledaju diskusije na internetu, i oficiri za vezu stacionirani u inostranstvu sakupljaju obavještajne informacije. Istovremeno, njujorčani nastavljaju sa svakodnevnim aktivnostima. Rob Walsh radi za hitnu pomoć grada New Yorka. On kaže da se zbog svih tih mjera osjeća sigurnije, ali dodaje da je to relativno novi dio američkog života.

To je novi elemenat svakodnevnog života na kojeg smo se jednostavno navikli. Ponekad jednostavno ne želite pročitati novine iz straha da ćete vidjeti da je došlo do novog napada. Ali u posljednjih 10 godina smo se navikli na sve to, kaže Ray Walsh.

On dodaje da njegov sedmogodišnji sin i ne zna za ona vremena kada stanovnici grada nisu nikada morali ni misliti na mjere sigurnosti zbog mogućeg terorizma.

XS
SM
MD
LG