Linkovi

Veća politička angažiranost Amerikanaca muslimana privlači pažnju američkih političara


Udruženje Amerikanaca arapskog porijekla se nada da će osigurati da izabrani političari ispune svoje obećanja.

Političari širom Amerike prave proračune o tome koje blokove glasača bi trebali privući, dok nastoje zadobiti glasove koji su im potrebni za pobjedu na predstojećim izborima 6 novembra. Sve veća politička angažiranost među Amerikancima muslimanima privlači pažnju političara u Brooklynu, dijelu New Yorka.

Njujorško udruženje Amerikanaca arapskog porijekla je nedavno održalo forum susreta sa kandidatima u jednoj školi u Brooklynu. Događaj je ponudio javnosti priliku da ispituje kandidate za lokalne funkcije, te da se registrira za glasanje. Pjevačica i pisac stihova Omnia Hegazy, koja je prva generacija obitelji američkih muslimana, kaže da joj glasanje pomaže da se suprostavi, kako naglašava, neznanju mnogih političara o njenoj zajednici.

Oni nisu svjesni rasnog profiliranja, promatranja i stvari kroz koje prolazimo svaki dan. Mislim da bi bilo u njihovom interesu da zapravo nauče više o našoj zajednici i tome ko smo mi, i da smo mi isto toliko Amerikanci kao i bilo ko drugi, kaže Omnia.

Tom McCarthy je republikanac koji se kandidirao za skupštinu savezne države New York. On priznaje da ne zna gotovo ništa o navodima da je njujorška policija špijunirala Amerikance muslimane na osnovu njihove vjere. Ali on kaže da je voljan saslušati muslimane glasače.

Oni su prvenstveno imigrantska zajednica, i mnogi se još uvijek nisu registrirali za glasanje. Ali mislim da će se to s vremenom promijeniti, dok sve više članova te zajednice dobija državljanstvo i registrira se za glasanje, kaže Tom McCarthy.

On nastoji poraziti Aleca Book Krasnyja, demokratu, koji je i sam imigrant, koji je došao iz Rusije i koji kaže da se njegova podrška za vjersku slobodu muslimana zasniva na njegovoj želji, kao jevreja, za tom istom slobodom.

Ako počnemo oduzimati slobodu od nekih grupa, ako počnemo oduzimati slobodu jedni od drugih, to neće biti zemlja u koju smo došli, to neće biti zemlja američkog sna. Mi to jednostavno ne možemo uraditi, kaže Alec Brook Krasny.

Linda Sarsour je direktorica nujorškog udruženja Amerikanaca arapskog porijekla. Ona kaže da je njena organizacija registrirala više od dvije hiljade novih glasača muslimana u jednoj od izbornih oblasti Brooklyna.

Mi ćemo izaći na glasačka mjesta, i želimo osigurati da naši izabrani zvaničnici ostanu pri svojim stavovima, kaže Linda Sarsour.

Drugim riječima, Udruženje Amerikanaca arapskog porijekla se nada da će osigurati da izabrani političari ispune svoje obećanja.
XS
SM
MD
LG