Linkovi

New York: Grad u kojem se govori gotovo 800 jezika i dijalekata


T
T

51% Njujorčana govori samo engleski, a ostalih 49%, kako kažu stručnjaci, govori na stotine drugih jezika.

U New Yorku, koji je dom za više od 8 miliona stanovnika, možete naći gotovo svaku vrstu hrane, muzike, umjetnosti i ljudi. Kao i gotovo svaki jezik. Neki stručnjaci za lingvistiku kažu da je to možda najraznovrsniji grad na svijetu, sa čak 800 govornih jezika.

Sa nekoliko stotina svjetskih jezika i dijalekata koji se tu govore, New York je raznovrsniji od svih drugih gradova.

New York je glavni grad svijeta, u kojem zajedno živimo u miru, kaže Ernesto Arias iz Bolivije.

On dodaje da je to sve moguće, a da se ne izgubi tradicija maternjeg jezika. On govori svoj maternji španski.

Tu su ljudi različitog porijekla, možete čuti različite jezike i dijalekte. Na primjer, u mojoj zemlji možete čuti Aymara i Quechua. Mi te dijalekte naravno počinjemo gubiti, ali nastojimo svim naporima očuvati našu zajednicu u nekom obliku, kako to ne bi izgubili, kaže Ernesto Arias.

Prema popisu stanovništva iz 2010. godine, 51% Njujorčana govori samo engleski. Ostalih 49%, kako kažu stručnjaci, govori na stotine drugih jezika. Za mnoge lokalne stanovnike, vjerovatno nije nikakvo iznenađenje da je drugi jezik koji se najviše govori u New Yorku španski, koji govori 25% stanovnika.

Ovo je veoma kosmopolitski grad, u kojem možete vidjeti ljude iz cijelog svijeta i možete čuti gotovo svaki mogući jezik u liftovima, na ulici, u prodavnicama. Ne znam da li se radi o 800 jezika, ali svaki sigurno zvuči drugačije, kaže turistica iz Argentine Gabriela Pisterna.

Istorijski gledano, New York je poznat kao grad koji je dočekivao imigrante, stekavši tako nezvaničnu titulu glavnog svjetskog grada.

Svako mjesto je ovdje predstavljeno, barem iz Latinske Amerike. A ima ih toliko mnogo, kaže Edmundo Datri, turista iz Argentine.

I kao što se to kaže na engleskom....mađarskom....ruskom...francuskom...hinduskom....arapskom....
vijetnamskom...iili španskom..
New York: Grad u kojem se govori 800 jezika i dijalekata
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00
XS
SM
MD
LG