Linkovi

NY: Izložba koja odražava realnost katastrofe u Japanu


Izložba postavljena u japanskom centru u New Yorku
Izložba postavljena u japanskom centru u New Yorku

Strah prikazan na ovoj izložbi je dodatno istaknut nakon stvarne katastrofe koja se dogodila u Japanu.

Nova umjetnička izložba u Japanskom društvu u New Yorku je otvorena samo sedmicu dana nakon što je Japan potresao zemljotres, zahvatio tsunami i nakon zatvaranja nuklearne elektrane. Iako je izložba bila planirana i umjetnički radovi urađeni mnogo prije te katastrofe, čini se da je tragedija nadsjenila poglede posjetitelja na izložbi, koja će biti otvorena do polovine juna.

Izložba u Japanskom društvu je nazvana Bye Bye Kitty, Između pakla i raja u savremenoj japanskoj umjetnosti. Kustosi kažu da izložba odražava japansku ljubav prema ljupkosti. Prva slika na izložbi, pod nazivom Planine boje pepela, ima ozbiljan ton. Djelo Makoto Aide podsjeća na kineske pejzaže i prikazuje tipičnog japanskog radnika srednje klase. Direktor galerije Joe Earle kaže da neki posjetitelji vide paralelu između ove slike i planine ruševina koju je za sobom ostavio tsunami.

Ova izložba predstavlja zreliji pogled na svijet, onaj koji se može odnositi i na katastrofe kao što su zemljotresi, tsunami, i problemi u nuklearnim elektranama, kaže gospodin Earle.

On dodaje da ni organizatori izložbe ni umjetnici nisu predvidjeli katastrofu. Kend Bernard, posjetitelj izložbe, kaže da se na umjetnička djela može drugačije gledati upravo zbog nedavnih događaja u Japanu.

NY: Izložba koja odražava realnost katastrofe u Japanu
NY: Izložba koja odražava realnost katastrofe u Japanu

Neke stvari koje obično nigdje ne vidite osim u umjetničkim djelima, sada možete vidjeti u stvarnom životu. To vas na neki način podjeća da priroda ima nadmoć nad nekim stvarima u umjetnosti koje izledaju nerealno, kaže Kent Bernard.

On ističe djelo Vortex umjetnikaTomoko Shioyasua, koji je nastojao predstaviti prirodu, osobito kroz stvari kao što su kamenje, drveće, voda i ćelije. Ali Vortex uveliko podsjeća na vrtlog kojeg je stvorio nedavni tsunami. Joe Earle kaže da veliki dio izložbe prenosi osjećaj krhkosti i neminovne nesreće. To je očigledno u djelu Istorija uspona i pada, Manabu Ikede.

U gornjem lijevom uglu vidite tragove borbenih aviona ili raketa iz Sjeverne Koreje, incident koji se zapravo dogodio u periodu u kojem je Ikeda slikao ovu sliku 2006 godine.

Mogućnost nuklearne katastrofe se nalazi uz slike masovnih smaknuća, demona koji vire ispod kućnih krovova, ljudi na uskom užetu iznad provalije, i vodopada koji predstavlja otpatke koje jedna generacija prenosi na drugu. Gospodin Earle kaže da se umjetnici možda ne osjećaju ugodno sa interpretacijama koje se odnose na radijaciju iz japanskih nuklearnih elektrana, jer su slike prethodile katastrofi. Jedan posjetitelj iz San Francisca vidi povezanost.

Uništenje čovječanstva i naše okoline, to je ono što na mene ostavlja dojam. Zabilježili ste život i kako se on uništava. Ono za šta ste vezani možda traje samo kratko.

Kako je napisao jedan kritičar New York Timesa, strah prikazan na ovoj izložbi je dodatno istaknut nakon stvarne katastrofe koja se dogodila u Japanu.

XS
SM
MD
LG