Linkovi

New York: Neobična umjetnička izložba u prodavnici alata


Izložba je organizirana u okviru Crest Hardware Art Show koji se održava već petu godinu
Izložba je organizirana u okviru Crest Hardware Art Show koji se održava već petu godinu

Sve što je izloženo napravljeno je od materijala i alata.

Brooklyn, dio New Yorka, posljednjih je godina postao poznat kao raj za umjetnike. Mnogi su našli dosta neobičan podsticaj za svoju kreativnost koju izlažu na neobičnom mjestu. Krenimo u jednu neobičnu prodavnicu alata.

Šerafi i metalne poluge se obično koriste u građevinarstvu. Ali jedna mušterija u prodavnici alata Brookllyns Crest ih je iskoristila kako bi napravila sliku osnivača kompanije Manny Franquinhe. Ovog mjeseca, ova prodavnica služi i kao galerija za petu godišnju umjetničku izložbu, u okviru koje se predstavlja gotovo 300 djela koja je izradilo više od 120 umjetnika. Sve što je izloženo napravljeno je od materijala i alata. Ovdje, alati iskorišteni na umjetnički način, nalaze se odmah uz prave alate. A posjetitelji kažu da okviri za klozetsku šolju predstavljaju stalni umjetnički izraz. Ovdje se mogu vidjeti simbol mira napravljen od eksera, geometrijska skulptura sačinjena od plastičnih cijevi i raznobojna viseća biljka u odjelu za vrt napravljena od plastičnih flaša. I svi ti predmeti su izloženi u prodavnici, a ne u galeriji. To se sve dopada Chrisu Camershioliju, koji se tek preselio u New York i koji se nada da će jednog dana izložiti vlastitu umjetnost u prodavnici Crest.

Mislim da je lijepo vidjeti neka djela izložena van galerija. A to je obično ono na šta smo navikli. Zaista je izuzetno biti u jednoj običnoj prodavnici alata, kaže Chris Camerchioli.

Nešto od ove umjetnosti je apstraktno, nešto maštovito, a nešto groteskno. Jedno od djela je nazvano Octopi Wall Street, što je igra riječi koja se odnosi na pokret prosvjeda Occupy Wall Street. Posjetitelj Yoav Litvin kaže da ova izložba prikazuje izražajnu prirodu raznolike imigrantske zajednice Brooklyna.

Ova prodavnica nastoji takvu poruku prenijeti ljudima, sa fokusom na umjetnost i načinom na koji je umjetnost ključna za bilo koje slobodno društvo. To je izražaj svakog slobodnog društva, kaže Yoav Litvin.

Izložba je besplatna, ali većina djela je za prodaju, sa cijenama od 15 do 15 hiljada dolara, koliko košta jedna od skulptura. Yoga Warrior košta 8 hiljada dolara. Prodavnica Crest Hardware sve prihode donira Brooklyn Reliquary, muzeju koji sakuplja lokalne memorabilije. Vlasnik prodavnice i kustos ove neobične izložbe, Joe Franquinha, kaže da je izložba dobra reklama za prodavnicu, ali da, što je još važnije, izražava zahvalu zajednici koja podržava to obiteljsko poslovanje koje traje već 50 godina.

Sretni smo što ovu umjetnost možemo pokazati svim umjetnicima koji su naše mušterije i ljudima koji obično ne bi otišli u galeriju. Mi im omogućavamo da se ugodno osjećaju, da uzmu mapu, pogledaju listu umjetničkih djela i onda cijene takvu umjetnost, kaže vlasnik prodavnice.

Crest Hardware Art Show, koji traje mjesec dana, započeo je jednodnevnim festivalom kojem je prisustvovalo oko 6 hiljada ljudi, što je dvostruko više nego prošle godine. Joe Franquinha kaže da se nada da će ovaj umjetnički show i ubuduće rasti.
New York: Neobicna umjetnicka izlozba u prodavnici alata
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00
XS
SM
MD
LG